Hírek

Kegyeleti séta a Szent Márton-temetőben

2019. október 31., 14:37

Mindenszentek alkalmából kegyeleti sétára hívta a város múltja iránt érdeklődőket a Szent Márton-temetőbe a Vasi Múzeumbarát Egylet, a könyvtár helytörténeti klubja és a Szombathelyi Szépítő Egyesület. A résztvevők gyertyagyújtással emlékeztek a város neves személyiségeire.

Kegyeleti séta a Szent Márton-temetőben

Gyertyával, mécsesekkel a kézben indultak a temetői sétára az érdeklődők, hogy felkeressék Szombathely egykori közéleti szereplőinek nyughelyét és azokat a síremlékeket, amelyek művészi alkotásként figyelmet érdemelnek. Az egyes síroknál Orbán Róbert idézte fel az elhunytak életét és szerepét a város fejlődésében. Megálltak például a premontrei tudós tanárok parcellájánál, ahol Kárpáti Kelemen (01:36) történész-kanonokra emlékeztek, és gyertyát gyújtottak Bodányi Ödön sírjánál is.

Bodányi ödön a városnak a főmérnöke volt, az 1900-as évek elején. Tehát abban az időszakban, amikor a szombathelyi közművek is fejlődni kezdtek, tehát ő irányította annak idején a csatornák, a vízhálózat kialakítását és így tovább.

Kevesen tudják, hogy a Szent Márton-temetőben nyugszanak az 1956. november 4-én Szombathelyen meggyilkolt 12 nemzetőr közül ketten: Szabó Imre és Szép Gyula (04:22) sírjára is mécses került. A ‘60-as években lezárt temető sírjai közül keveset gondoznak a hozzátartozók, de a Szépítő Egyesület felajánlások és önkéntesek segítségével az elmúlt években 12 nyughelyet  rendbehozott.

Bődi Lívia elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
Az idei évben jutottunk arra az elhatározástra, hogy ezeket a sírokat, amiket rendbe tettünk és megújítottunk,  ebből az alkalomból egy ilyen összefoglaló témaként ezeket a síremlékeket itt meglátogatnánk így Mindenszentek előtt, és gyújtanánk mécsest.

A sétához csatlakozottak közül többen részt vettek már Orbán Róbert temetőről szóló előadássorozatán.

Dobolánné Ács Rozália
Megismertem ugye a temető történetét, az itt lévő embereket, akik itt vannak eltemetve, akik híresek voltak Szombathely történetében, és az emberhez egy kicsit közelebb jöttek.

A halottak napi kegyeleti sétából hagyományt teremtenének a szervezők.