Hírek

Kedvezőbb munkaerőpiaci helyzet várható Szombathelyen 2012-ben

2012. január 06., 23:00

Már a tavalyi évben is javult a munkanélküliségi ráta, idén pedig létszámbővítéseket ígérnek a  megyei nagyvállalatok. A regisztrált álláskeresők elhelyezkedési esélyeit a munkaügyi központ által egyre nagyobb mértékben támogatott szakmai  képzések is segíthetik.

Kedvezőbb munkaerőpiaci helyzet várható Szombathelyen 2012-ben

Intenzív némettanfolyam a Türr István Képző és Kutató Intézet szombathelyi központjában. Fél éven át hetente négy napig tanulják a nyelvet a hallgatók. Ők valamennyien a munkaügyi központ által támogatott képzésen vesznek részt. Judit vegyésztechnikusként dolgozott, de  nyáron elvesztette az állását, most regisztrált munkanélküli.

László Judit
Én próbálkoztam álláskereséssel korábban, de ez nem olyan könnyű manapság. Úgyhogy gondoltam, Ausztriában próbálok dolgozni, és ez most nagyon jó lehetőség volt.

Szakmai kutatások igazolják, hogy hosszabb távon leginkább a képzések segítik az álláskeresők munkaerőpiacra jutását. A megyei munkaügyi központ tavaly 170 millió forintot fordított hazai forrásból a tanfolyamok, munkahelymegtartó képzések és keresetpótló juttatások támogatására. 2012-ben várhatóan még ennél is többet költhetnek hasonló célokra, mert ehhez uniós pénzek is rendelkezésre állnak majd.
Idén a tavalyinál kedvezőbb munkaerőpiaci helyzetre számítanak a szakemberek

Rodler Tamás - mb. igazgató, Vas megyei Kormányhivatal munkaügyi központja
Szombathely és a megye nagyvállalatai az előzetes megbeszélések alapján létszámfelvételt, bővítéseket terveznek, és remélhetőleg a kis- és középvállalkozások is tudják tartani a létszámokat, illetve tudnak majd felvenni embereket.

Február elején már elérhetők lesznek a munkahelyteremtést elősegítő kormányzati források. Néhány hónapon belül pedig indulhatnak a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítását célzó újabb tanfolyamok. A Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási keretére a napokban nyújtják be pályázataikat a felnőttképzési intézmények.