Hírek

Kedd óta nem járnak iskolabuszok Szombathelyről Ausztriába

2020. november 19., 22:10

Az osztrák járványügyi szigorítások az összes kinti iskolát érintik, így az Ausztriában tanuló magyar diákok is átálltak a digitális oktatásra. A megváltott november havi bérletek árának felét jövő péntekig visszatéríti nekik a volántársaság.

 

Kedd óta nem járnak iskolabuszok Szombathelyről Ausztriába

Egy helyközi járat áll a 24-es állás az Ady téri buszpályaudvaron. Normál esetben innen utazhatnak Oberwartba illetve Eberauba az Ausztriában tanuló diákok. A felirat ugyan még a régi, a menetrendben viszont már nem szerepel a két osztrák úticél.

Marianna ikrei havi jegyeit hozta vissza, közel 40 ezer forintot fizetett a fiúk két bérletéért a hónap elején.

“Ez az egyik bérletünk, a Noelé, ez pedig a másik fiam, Nándor bérlete”

December 6-ig egészen biztosan online tanulnak az osztrák, illetve a kint tanuló magyar gyerekek, így ebben a hónapban nem lesz szükség ezekre a tikettekre.

“Vissza lehet váltani a bérleteket”

Jövő péntekig váltja vissza a Volán az Ausztriában tanulók bérleteit, a pénztárnál kell hozzá nyomtatványt kérni.

“Kaptam egy nyomtatványt, a visszautalásnak ez a módja. Ezt ki fogom tölteni, hozzá kell csatolni a bérletet és ez alapján visszautalják.”

A vírus miatt mindenhol nagy a bizonytalanság, a bérletekről most a tavaszitól eltérő döntést hozott a Volánbusz.    

Nagy Marianna
“Márciusban is volt hasonló helyzet, akkor nem ebben a megoldásban. Akkor egy havi bérlet tovább volt érvényes. Most pedig azt ajánlotta fel a Vasi Volán, hogy az Ausztriába járó fiataloknak itt a zárlat idejére a félhavi bérletet visszatérítik. Ez a mi esetünkben közel 20 ezer forint.”

Nem csak az osztrák bérleteket térítik vissza. Az Innovációs és Technológia Minisztérium rendelkezett arról, hogy a Volánbusz és a MÁV a novemberi dolgozói- és diákbérleteket kezelési költség nélkül visszaváltja. A múlt pénteken kiadott iránymutatás a helyközi bérletekre már le is járt, azt szerda éjfélig lehetett csak visszaváltani. A helyi bérleteket 20-án, pénteken éjfélig lehet visszavinni.