Hírek

Kazinczy-versenyt rendeztek a Gyermekek Házában

2013. január 24., 17:06

A megmérettetésre szombathelyiek mellett Kőszeg és Felsőcsatár környékéről is érkeztek diákok. A szép magyar beszédet, a helyes kiejtést, a megfelelő hangsúlyozást és az előadásmódot értékelte a zsűri.

Kazinczy-versenyt rendeztek a Gyermekek Házában

A mai versenyt megelőzte az iskolai forduló, ahol kiválasztották a legügyesebb tanulókat.

Horváth Szilvia - tanár, Nyitra-iskola
"A gyerekek ott egy szabadonválasztott szöveggel kellett, hogy készüljenek. Mi ebből is el tudtuk dönteni, hogy ki lesz a legalkalmasabb, aki iskolánkat képviselje az ötödik, hatodikos ill., hetedik, nyolcadikos kategóriában."

A verseny résztvevőinek egy szabadon választott 20-25 soros szöveggel kellett készülniük, majd egy ismeretlen szöveget kaptak a második fordulóban. A hozott anyagnak 20-21. századi prózának kellett lennie, sokan Fekete István műveiből választottak.

Lendvai Jennifer - tanuló, Nyitra-iskola
"Fekete Istvántól a Tüskevárból egy részletet és én azért választottam ezt, mert amikor kötelező olvasmány volt, akkor nekem nagyon tetszett."

Szabó Laura - tanuló, Nyitra-iskola
"Janikovszky Éva Aranyeső című regényéből választottam egy részletet, a szabadonválasztott az jól ment, de a kötelező az egy kicsit nehéz volt."

Az ötödik hatodikos korcsoport győztese Grünwald Dávid lett, akinek teljesítményét külön kiemelte a zsűri.

Grünwald Dávid - tanuló, Reményik-iskola
"Nagyon sokan választottak Fekete Istvántól erre a versenyre, talán azért mert nagyon szép leírásai vannak és ezt szépen el lehet mondani és ugye, ez a fontos ebben a versenyben, a szép magyar beszéd."

A zsűri értékelésében elhangzott: évről-évre magasabb színvonalon teljesítenek a versenyzők, ami üdvözítő, hiszen a computerek egyre nagyobb teret hódítanak a könyvekkel szemben.

Kővesné Molnár Ilona - zsűri elnőke, szervező
"Most kimondottan gyenge produkcióval nem találkoztunk, úgyhogy a szószoros értelemben a zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen 19 versenyzőből hármat díjaztunk és főleg, ott a 3. hely tájékán többen voltak esélyesek erre a 3. helyre."

A 7-8. osztályos kategória első helyezettjei továbbjutottak a verseny regionális fordulójába.