Hírek

Jurisics Miklós Védelmi Viadal

2023. június 01., 13:54

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezte meg a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Jurisics Miklós Védelmi Viadalt pénteken, Petőfi-telepen. Középiskolás diákcsapatok versengtek egymással a katasztrófavédelmi és honvédelmi feladatokban. A győzelmet a kőszegi Jurisics Gimnázium tanulói szerezték meg.

Jurisics Miklós Védelmi Viadal

atmo: "Gyerünk, gyerünk, hajrá!"

Tűzoltó védőruhába öltözés időre, futás és szlalom sisakban, fegyverrel, sérült cipelése hordágyon. A legjobb formájukat kellett hozniuk a védelmi viadalon induló diákoknak.

atmo: "Tehát először nadrág, kabát, gázálarc. Rendben?"

A katonai gyakorlóruházatot is magukra öltötték, villámgyorsan. A Jurisics Miklós Védelmi Viadalt a korábbi ifjúsági versenyek mintájára szervezték meg, hogy a fiatalok jártasságot szerezzenek a honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatokban.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"A katasztrófavédelem számára fontos az ifjúság nevelése, nem csak tantermi körülmények között, hanem külső helyszínen is. Ezért fontos ez a verseny. A gyerekek nem csak a katasztrófavédelem, hanem a honvédelem munkájával is ismerkednek."

atmo: "Megfogod, és indítod, ha azt mondom, rajt!"

Tüzet oltottak, sérülteket láttak el, nyúlgátat építettek, akadályfutásban is ügyeskedtek a fiúkból és lányokból álló vegyes csapatok. A lőgyakorlaton 20-as sorozatot eresztettek a lőlapra.

atmo: 9:55 lövés

Nyolcállomásos pályát kellett teljesíteniük a nyolcfős csapatoknak.

Oláh Márk - 9. osztályos tanuló, Puskás Tivadar Szakképző Iskola

"Kedvenc pályánk? A kirakós. Az gyors volt. És a legnehezebb? A homokzsákos. Mert? Húsz kiló volt egy homokzsák."

Az első védelmi viadalt a kőszegi Jurisics Gimnázium nyerte, megelőzve a Premontrei Gimnázium és a Savaria Technikum csapatát. A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a verseny keretében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Honvédség 7. Területvédelmi Ezredével.