Hírek

Július 28-a a hepatitis világnapja

2014. július 28., 14:18

Országszerte több helyszínen végeztek ingyenes szűrővizsgálatokat. Szombathely is csatlakozott a kezdeményezéshez, sokan kitöltötték a rizikótényezőket felmérő kérdőívet a Fő téren felállított sátorban.

Július 28-a a hepatitis világnapja

Egy apró tűszúrás és két csepp vér – ilyen egyszerűen elvégezhető a szűrővizsgálat. Néhány percnél többet pedig az eredményre sem kell várni. Schneider Ferenc főorvos azt mondja: ma már tudjuk, hogy a hepatitis-megbetegedéseket több vírus okozza, ezeket az ABC nagybetűivel jelöljük.

Schneider Ferenc - osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
„Van közöttük olyan, amely járványszerűen terjed, például az A és az E vírus, és erre is felhívjuk a figyelmet szórólapozással, és vannak olyanok, amelyek elsősorban nem járványosan, hanem tűszúrással, kábítószerélvezéssel, anyáról újszülöttre terjedéssel.”

A Fő téren felállított sátorban egy gyorsteszt segítségével a hepatitis C vírusára tesztelték azokat, akik erre vállalkoztak.

Sárközi Artúr
„Én mindenféle egészségügyi vizsgálaton, ami van, azon részt veszek. 110-en valahányszor adtam vért. Nekem az egészség mindennél fontosabb, ez nagyon érdekel, most olvasom, milyen kérdések vannak, jó dolog na, többen kellene eljönni, ennyi.”

A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben. A hepatitis-fertőzöttek száma Magyarországon több mint százezerre tehető. A C vírus 20-30 évig teljesen tünetmentes is lehet, késői stádiumában azonban májzsugorodáshoz és májdaganathoz vezethet. A betegség vérvizsgálatból mutatható ki.