Hírek

Jubiláns házasok

2016. június 28., 15:11

Közel ötszáz pár ünnepelt együtt a Jubiláns Házaspárok Találkozóján szombaton a székesegyházban. 5, 10, 15 és további kerek házassági évfordulójuk alkalmából Veres András köszöntötte a férjeket, feleségeket, akik összetartozásuk jeleként lakatot helyeztek el a nagytemplom melletti átjáró vaskerítésére.

Jubiláns házasok

"Kérünk téged, hallgass meg minket!"

494 házaspár érkezett az egész egyházmegyéből a jubilánsok találkozójára. A 2011-ben meghirdetett család éve óta már hagyománynak számít, hogy a püspök ünnepi szentmisén köszönti a kerek házassági évfordulót ünneplő párokat. Veres András szerint a jelenlévők példát mutatnak minden ember számára.

Veres András - megyéspüspök
"A házassági elköteleződés társadalomtól, kultúrától független. Az a szerelemnek, szeretetnek, az emberi természetnek a mélyében van. Annyira sajátja az elköteleződési szándék, hogy ezt semmi nem képes felülírni."

Barbara és Gábor öt éve esküdtek hűséget egymásnak. A találkozóra már 10 hónapos kislányukkal érkeztek.

Horváth Gábor
"Gyorsan eltelt ez az öt év, de nagyon szép volt. Voltak könnyű, és nehéz pillanatok, de szép volt. Itt a kislányunk, aki ennek igazából a példája is."

Csényi Barbara
"Jó volt, ha otthon voltunk kettesben, jó volt, ha elmehettünk kirándulni, együtt voltunk, megbeszélhettük a problémáinkat, vagy a boldogságunkat. Mióta Eliza van, kevesebb a kettesben töltött idő, de ugyanolyan boldogságban, szeretetben élünk."

“Schlaffer Tamás, Bencsics Anikó.”
A mise végeztével a püspök és az egyházmegye papjai emléklappal és jó szóval köszöntötték a jubiláló házaspárokat. Sokan közülük már több évtizede élnek együtt szeretetben.

Németh Attila
"Megtartottuk a vallásunkat, és aszerint élünk, neveltük a gyerekeinket, meg munkával töltöttük a napokat."

Kovács Zita
"Szeretjük egymást, és kitartunk mindenben, jóban, rosszban."

Volt, aki azt is elmondta, szerinte mi a jó házasság titka.

Németh Attiláné
"Egymás megértése, megbcsülése, szeretete, meg hát engedni kell egymásnak ugye."

Az emléklap mellé egy kis lakatot is kaptak a párok, amit a székesegyház melletti átjáró vaskerítésére rakhattak fel. A rácson sok száz lakat hirdeti már a hűséget és az összetartozást. A találkozó múzeumlátogatással, beszélgetéssel zárult.