Hírek

Jubiláló fúvósok

2010. november 22., 14:15
30 éves a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar. A jubileum alkalmából koncertet adtak az Agora Művelődési és Sportházban. Az ünnepi előadáson több mint 140 zenész vett részt aktívan, a nézőtéren pedig több mint háromszázan voltak azok, akik az elmúlt időszakban rövidebb-hosszabb ideig játszottak a zenekarban.
Jubiláló fúvósok

Ünnepi örömzenélésre emelkedett ezúttal a karnagyi pálca. A megszokottnál jóval több zenész követte az utasításokat. Azt még a főpróbán sem lehetett tudni, hogy hányan játszanak majd a jubileumi koncerten. A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekarban nevelkedett fúvósok közül sokan az országban szerteszét zenélnek különböző művészeti együttesekben. Aki tudott, visszatért a születésnapi koncertre.

Rápli Róbert
"Ez az indíttatás, amit itt kaptam, tovább kísért, hisz 15-20 évig a városi zenekarban tovább zenéltem itt, Szombathelyen. Most már a szentgotthárdi zenekar pálcahegyezőjeként tengetem az életemet."

Azokat a korábbi zenekari tagokat is meghívták a jubileumi koncertre, akik tanulmányaik vagy munkájuk miatt már elszakadtak a rendszeres zenéléstől. Kolonics Eszter például fuvolázott a fúvósoknál, most a Szombathelyi Televízió szerkesztő-riportereként dolgozik.

Kolonics Eszter
"Kisgyerek korom óta zeneiskolás voltam, valahogy odakeveredtem közéjük és ennél jobb nem is történhetett volna. Játszottunk Párizsban, Németországban és számtalan helyen."

Neszmélyi András, a Bartók Béla Zeneiskola tanára 30 éve áll az Ifjúsági Fúvószenekar élén.

Neszmélyi András - karnagy, Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar
"Én 76-ban kerültem Szombathelyre klarinéttanárként. Akkor működött az úttörő fúvószenekar a Derkovits iskolában, akkor besegítettem. Kollégáimmal, Táky Györggyel és Tákyné Lukinits Zsuzsával '80-ban vettük át a zenekar vezetését, így 30 éve együtt dolgozik a csapat."

A zenekar első külföldi fellépése 1982-ben, Ausztriában volt, azóta számtalan országban megfordultak, és rendszeres szereplői a szombathelyi rendezvényeknek is.