Hírek

Javában tart már a befőzési szezon: érik a sárgabarack

2019. július 18., 21:23

Egyre többen keresik a kovászolni való uborkát és a lecsó alapanyagait is - sokan a piacon szerzik be a zöldségeket és gyümölcsöket.

Javában tart már a befőzési szezon: érik a sárgabarack

Gazdag a választék a szombathelyi vásárcsarnokban. A napokban már a hazai görögdinnye is kapható, kilóját háromszáz forinttól kínálják az árusok. Magyar termésből nincs hiány az idén.

Horváth Emil-kereskedő
„Mindenből bőség lett idén, akárki akármit mond, táj jellegekként változnak, mert változnak de bőség van, és az árak is úgy alakultak, hogy a barack ára is már 400ft. Most azt kell ám számítani, hogy aki szedi annak is pénzt kell fizetni, azok megemelkedtek azok a költségek, de az áruk meg lejjebb ment.”

Újkrumpli, uborka, hagyma is kapható, de csemegekukorica is 200 forintos darabáron. Sokan keresik a lecsónak való paprikát és paradicsomot.

Kiss József
„Megkeresem az ilyen kistermelőket, itt mint a hölgy, mert ő saját maga termeli a kertjében , én speciál sárgarépát vettem nála, zöldséget is vettem volna, de ő azt most nem tart. Úgy hogy meg hagymát szoktam venni, meg zöldség zöldet, tehát itt amiket árulnak. De nem csak ő nála, hanem máshol is, tehát tojást is, és rendszeresen.”

A kajszi és őszibarack kilója 500 forint, a sárgabarackot, mérettől függően 350-500 forintért kínálják. A termelők szerint most érdemes befőzni a gyümölcsöket.

Kocsis Sándorné- üzletvezető, Domus Biobolt
„Mindenképpen azt ajánlom, hogy érett legyen, és minél nagyobb mert akkor nincs annyi mag benne, ha barackról van szó, de minden gyümölcsnél igaz, minél érettebb annál, kevesebb cukrot, illetve cukor helyettesítőt használunk.”

A magyar zöldség és gyümölcs ára várhatóan nem csökken.