Hírek

Japán nap

2018. október 02., 14:47

Küzdősport-bemutatók, dobkoncert, kézműves foglalkozások, sushi kóstolás – színes programok várták a szombati japán nap látogatóit a sportházban. A tizedik alkalommal megtartott rendezvény idén is sok érdeklődőt vonzott.

Japán nap

A Reményik-iskola kórusa japán dalcsokorral köszöntötte a program résztvevőit. Évről évre többen kíváncsiak a távol-keleti ország kultúráját népszerűsítő rendezvényre. Voltak, akik jelmezben érkeztek, megjelenítve a japán animációs filmek és online játékok karaktereit.

Faragó Eszter
„Japán egy nagyon érdekes ország, és egy nagyon különleges kultúra. Magában a jelmezkészítésben pedig az vonz, hogy nagyon kreatív és nagyon fejlesztő hobbi.”

Fel lehetett próbálni a japán nők hagyományos viseletét, a gazdagon díszített kimonót.

Simon Adrienn – japán szakos hallgató, Károli Gáspár Református Egyetem
„Amint látjuk, neki is egy nagyon szép hosszú ujjú, a csereszenyvirágok vannak rajta, ez fontos motívum a japán öltözködésben, hosszú az ujja, ez tipikusan a hajadon lányok viselete, mert ahogy lebeg, elűzi a rossz szellemeket, és szép hatást kölcsönöz, ahogy mozog.”

A sportház előterében sushi-étterem nyílt erre az alkalomra, hosszú sorokban várakoztak a színes falatkákra.

Farkas Pál – séf, Bambuszliget Étterem
„Ami a szakácsnak a fejéből kipattan, azt teszi a sushira. Teszem azt vega alapanyagok, főtt, pácolt, sült, tempurázott, lángolt, mindenféle alapanyag mehet a sushira.”

Japán magyarországi nagykövete a megnyitón elmondta: jövőre lesz 150 éve, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatot egymással, és azóta is szoros az együttműködés, például gazdasági területen. Illés Károly alpolgármester Szombathely jelentős rendezvényének nevezte a japán napot, amely a Magyar Japán-Baráti Társaság szombathelyi csoportjának immár tíz éve a szívügye.

Schmitt Csilla – elnök, Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathelyi Csoportja
„Az első évben gyerekrendezvénynek indultunk a Gyermekek Házával közös szervezésben, ahhoz képest nagyon kinőttük magunkat, hiszen a mozi mint színhely ma már az Agora sportház, három éve át kellett költöznünk a nagy érdeklődés miatt, ami nagy örömmel tölt el minket.”

Az érdeklődők egyebek mellett kipróbálhatták a tradicionális japán gyermekjátékokat, (5:52) megcsodálhatták a változatos bonsai-okat, (6:08) betekinthettek a japán kalligráfia rejtelmeibe, és (7:19) végignézhettek egy hagyományos teaszertartást is.