Hírek

Január 31-én 24 óráig érvényesek a tavalyi évre megváltott autópálya matricák

2021. január 15., 16:30

Vas megyében az M86-os út használata díjköteles, amelyet sokan vesznek igénybe  megyei matricával. Ezért az idén a tavalyi 5 ezer forinttal szemben  2021-re 5 ezer 200 forintot kell fizetni.

 

Január 31-én 24 óráig érvényesek a tavalyi évre megváltott autópálya matricák

Mátyás rendszeresen használja az M86-os fizetős útszakaszt, azt mondja, tavaly is megvette és idén is beszerzi az éves matricát, mert így gyorsabban jut el Szombathelyről Sárvárra.

Kovács Mátyás
“A Vas megyei, megyei matricát szoktam megvásárolni. Tavalyi évben kb. olyan május környékén vásároltam meg, azért mert a barátnőm Sárváron dolgozik és kapóra jön az a pár perc, amit tudunk nyerni a fizetős úton.”

Alig elhagyva Szombathely határát tábla figyelmezteti az autósokat az M86-oson, hogy a Csorna felé tartó útszakasz díjköteles. Ez a valamennyi útszakaszra érvényes éves, havi, 10 napos és  Vas megyei autópálya matricával használható. Személygépkocsikra az  országos, egész évre szóló matrica 44660, a havi 4970, míg a 10 napos 3640 forintba kerül. A 2021. évi megyei matricáért 5200 forintot kell fizetni. Ebből Vas megyében valamivel több, mint 42 ezer fogyott 2020-ban, ami megegyezik a 2019-es adatokkal.

Bartal Tamás - vezérigazgató, Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
“Egy kicsit a megyei matricák tekintetében kevesebb fogyott, egy ilyen átlagosan 5%. Viszont ezt meghaladó volt az éves matricáknak a növekménye. Úgyhogy most úgy tűnik, hogy ebben az előértékesítési szakaszban inkább több éves fogyott, viszont egy kicsit kevesebb matrica. Úgyhogy ebből a szempontból nem lóg ki nagyon az átlagból a Vas megyei csökkenés.”

A belföldi járművek bliccelési aránya nagyon alacsony, ez azt jelenti, hogy aki felhajt a fizetős utakra az tudja, hogy matricát kell vennie és meg is veszi azt. A fizetős utakat használó magyar rendszámú járművek 99,7%-a rendelkezik úthasználati jogosultsággal. Az osztrák határ közelsége miatt zömében külföldi járművekre szabtak ki büntetést a Vas megyei útszakaszon.