Hírek

Jákon maradhatnak az ősök

2010. szeptember 28., 09:28
Jákon maradhatnak a jákiak ősei. 1997 és 2003 között feltárták a román kori templom melletti ezer éves temetőt. Az ott talált csontokat a szabályok szerint múzeumban kellene elhelyezni, de a helyiek kérésére továbbra is Jákon nyugodhatnak. Vasárnap az ősök előtt tisztelgett a település. A honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet.
Jákon maradhatnak az ősök

A jákiakért szóltak vasárnap a harangok. A templom udvarán helyezték örök nyugalomra az ősök maradványait.

Az ünnepi szentmisén Hende Csaba honvédelmi miniszter, a körzet országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy a jóslások ellenére a magyarság nem tűnt el. A múltból merít erőt a jövőhöz.

1997 és 2003 között a templomfelújítási program keretében a régészek feltárták  a templom melletti ezeréves temetőt.

1780-ig temetkeztek ide a jákiak. A régész szerint Magyarországon páratlan leleteket tárhattak fel, hisz itt nem dúlt sem a tatár, sem a török. A maradványok antropológiai vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy a most élő helyiek őseiről van szó.

Valter Ilona régész
"A jákiak rendkívül egészségesek voltak, kevés betegségre utaló nyomot találtunk a csontokon. Sajnos a savas talaj nem tett jót, de vizsgálható állapotban vannak."

A templom északi tornyában a helyiek, a plébános és a régészek összefogásával egy az országban példa nélküli kutatóhelyet alakítottak ki. A csontvázakat és a koponyákat rendszerezett dobozokban őrzik. A honvédelmi miniszter elmondta, az ország egyik legjelentősebb műemlékének felújítását folytatni kell.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
"Ez a feladat, hogy ezt a páratlan műemléket megmentsük a jövő nemzedékének. Mert ha az őseink fel tudták építeni, az a minimum, hogy az állagát meg tudjuk óvni."

Az emlékkereszt és az ősök csontjainak megáldása, valamint a szentmise után a jáki értékeket mutatták be a közösségi házban. Az eső ellenére nem maradt el az ökörsütés sem.