Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Ják800

Adásban volt: 2014. április 28.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

800 éve épült a jáki monostor. Háromnapos programsorozattal és püspöki szentmisével ünnepeltek a településen élők és sok turista is. A jubileum alkalmával adományokat is gyűjtöttek: megújítanák a templom freskóit.

Gregorián ének is szólt a szombati áhítaton, ugyanis Áment Lukács vezényletével a pannonhalmi Szent Márton Kamarakórus is részt vett a jáki templom jubileumán. A monostor 800 éve épült a bencéseknek, mára a templom maradt fenn. Az ünnepi szentmisét Veres András szombathelyi megyés püspök celebrálta.
 
Veres András – megyés püspök
„800 esztendő: egyrészt meghatódottságra, másrészt csodálatra és hálára késztet bennünket.”
 
A misén a megyéspüspök mellett más egyházi méltóságok is részt vettek. A 800 éves templomban tartották a zenei programokat is a háromnapos ünnepségsorozat alatt.

Világi programokkal is ünnepeltek: például 800 méteres futóversennyel, szabadtéri gyermekjátékokkal és szombaton reggeltől estig, összesen 800 percnyi focival.
 
Szelestey P. Attila – főszervező
„A sportot azért gondoltuk – gondoltam én személy szerint –, mert annál nagyobb közösségteremtő talán nem volt vagy nincs is.”
 
A jáki templom jelkép, ugyanis nincs még egy ilyen Magyarországon.
 
Rátkai László – plébános, Ják
„Sok ehhez hasonló templom csak romokban van, vagy negyvenet tudunk számolni ehhez hasonlót, ilyen szépet – de miénk nyilván a legszebb, és a Jóisten megóvta, meg a helybeliek is sokat tettek ezért.”
 
Az Árpád-kori templom homlokzati részét tavaly újították fel részben, 150 millió forintos állami támogatással. A jáki templom teljes rekonstrukciója becslések szerint 1 milliárd forintba kerülne.

2014. április 28.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.


ÚJHÁZINÉ MARICS IRÉN ÉS CSALÁD! - 2014.05.01. 14:20
GRATULÁLUNK --A JÁKI SZENT GYÖRGY TEMPLOM ALKALMÁBÓL KÉSZÍTETT ÜNNEPSÉGHEZ---MÉLTÓ SZÉP MEGEMLÉKEZÉS VOLT---KÖSZÖNJÜK SZELESTEY P.ATTILA -FŐSZERVEZŐ MUNKÁJÁT---S TERMÉSZETESEN VERES ANDRÁS _MEGYEI PÜSPÖK CELEBRÁLT MISÉT----RÁTKAI LÁSZLÓ -PLÉBÁNOS -SOKRÉTŰ MUNKÁJÁT---S --MINDENKINEK KI RÉSZT VETT AZ ÉLMÉNYDÚS MEGEMLÉKEZÉSBEN! JÓ ISTEN ÖLELTE AZ EMBERI KAPCSOLATOKAT---HOGY AZ ÖNZETLEN SZERETET ---MINDEN SZÉPRE KÉPES! KÖSZÖNET,HÁLA,A FALU LAKÓSSÁGÁNAK--AKIK NAGYMÉRTÉKBEN ÓVJÁK A FALU ÉS HAZÁNK DRÁGA KINCSÉT!

RÉSZEMRŐL ELFOGULT VAGYOK----MERT JÁKON SZÜLETTEM---S ŐSEIM ---IS JÁKON ÉLTEK-----SZERETETTEL EMLÉKEZEM REÁJUK---HISZ A SZERETET GYÖKERÉT ÁLTALUK ADHATOM--GYERMEKEIMNEK---S UNOKÁIMNAK....FONTOS A CSALÁD!----AZ ÉLET EGY MŰHELY MELYNEK TE MAGAD VAGY MUNKÁSA....--SZÉP BOLDOG NAPOT MINDENKINEK!A CSALÁD TÜKRE A SZEMEDBEN---SZERETET A SZÍVEDBEN AD ERŐT AZ ÉLETHEZ--VEZÉRELNEK MINDEZEK,HISZ A CSALÁDI BÉKE KÖTELEZ ---UNOKÁIM MOSOLYA,NEVETÉSE TESZI SZEBBÉ ZERGŐ_PERGŐ ÉLETEDET!M:IRÉN


műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében