Hírek

Itt járt a szlovén nemzetiségi szószóló

2014. november 06., 16:34

Magyarország területén, a Vas megyei Rába-vidéken mintegy 2800 szlovén él. Mindennapjaik és aktuális problémáik is szóba kerültek a Vas megyei kormánymegbízott és a szlovén nemzetiségi szószóló csütörtöki, szombathelyi egyeztetésén.

Itt járt a szlovén nemzetiségi szószóló

Az alaptörvény államalkotó tényezőnek ismeri el a nemzetiségeket. Ezt példázza az is, hogy az országgyűlés több évtizedes mulasztását pótolta, amikor a szószólói intézmény létrehozásával mind a 13 hazai nemzetiség képviseletére törvényi lehetőséget teremtett.

Harangozó Bertalan – kormánymegbízott, Vas megyei Kormányhivatal
"Én azt gondolom, hogy ez egy jelentős korszakos, politikai lépése volt a magyar országgyűlésnek. És ennek a hivatalnak, ennek a tisztségnek a létrehozása maga is a magyarországi nemzetiségek, életének, jövőjének, identitásmegtartó képességének a megőrzése szempontjából sorsfordító jelentőségű dátum és tény."

Szakonyfalu, Alsószölnök, Felsőszölnök, Rábatótfalu, Orfalu, Apátistvánfalva, Kétvölgy ma is többségi szlovén nemzetiségű települések a Rába-vidéken. Emellett Szentgotthárdon is jelentős létszámú szlovén nemzetiség él. Számos erőfeszítést kell tenni, hogy a szlovének fennmaradjanak és megőrizzék identitásukat.

Kissné Köles Erika – szlovén nemzetiségi szószóló
,,Alapvetően azokat a legégetőbb kérdéseket érintettük át, amelyek a mi fennmaradásunkat szolgálják, így természetesen az iskolák kérdése fogalmazódott meg, a szlovén nyelvoktatás egészen az óvodás korosztálytól a középiskolás korosztályig, ezen kívül az anyanyelvű hitélet gyakorlásának a lehetőségeit érintettük. Beszéltünk továbbá a szlovén Rába-vidék gazdasági fejlődésének szükségességéről.”

A kormánymegbízott és a szlovén nemzetiségi szószóló közötti találkozók rendszeresek lesznek a következő időszakban is.