Hírek

Ismertette új évadát a Mesebolt Bábszínház

2020. július 02., 13:40

25 ezer nézőnek több mint 260 előadást tartott az előző évadban a 25 éves Mesebolt Bábszínház - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. A veszélyhelyzet miatt 120 előadás elmaradt, ezeknek egy részét online pótolták, többet pedig ősszel visznek színre. A következő évadot visszafogottabban tervezte meg a Mesebolt: 7 új bemutatót tartanak.

Ismertette új évadát a Mesebolt Bábszínház

25 ezer nézőnek több mint 260 előadást tartott az előző évadban a 25 éves Mesebolt Bábszínház - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. A veszélyhelyzet miatt 120 előadás elmaradt, ezeknek egy részét online pótolták, többet pedig ősszel visznek színre. Tavasszal a virtuális térben jelentkeztek a bábszínészek: mesefelolvasásokkal, kulisszatitkokkal  és régebbi produkciók felvételével. Horváth Soma alpolgármester megköszönte a társulatnak, hogy részt vettek az önkéntes segítő programokban: például az ebéd és a piaci csomagok házhoz szállításában.Most már próbálnak, a Kőszegi Várszínházban július 14-én mutatják be a Lili és a bátorság című darabot, ami érzékeny témához, a gyermekbántalmazás problémájához közelít. A következő évadot visszafogottabban tervezte meg a Mesebolt: 7 új bemutatót tartanak.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Az előadásszám - ha nem tér vissza a járványhelyzet - nem változik, háromszáz feletti lesz. A próbaidőket így nyugodtabban és hosszabban végig tudjuk vinni, és több tájelőadást tudunk szervezni. Tehát az előadásszám nem fog csökkenni, talán egy picit kevesebb terhet fog jelenteni mind a műszak, mind a színészek felé.”

Felújítják a Madarak voltunk című darabot. A Népek meséi sorozatban egy skót, valamint egy baskír-tadzsik népmese-feldolgozást játszanak, a két előadás címe: Fókaszív, illetve Holdangyal.

A Ziránó Színház a Pinokkió című klasszikust hozza el. A Mesebolt Bábszínház rendszeresen válogat a kortárs magyar irodalom legjavából, ezúttal Horgas Béla A fabatkák kertje című mesekönyvéből Veres András írt és rendez bábelőadást. Lezárul a Királyok könyve sorozat is, az Árpád-házi dinasztiából ezúttal Kun László történetét ismerheti meg a papírszínház közönsége, ha ehhez pályázati támogatást nyernek. A sajtótájékoztatón az intézmény anyagi helyzetéről is szó esett: csökkent az állami támogatás, a közgyűlés viszont többletforrást szavazott meg a a bábszínháznak.

Horváth Soma - alpolgármester
“Ennek az önkormányzatnak kiemelten fontos a bábszínház, ezért úgy döntöttünk - és a közgyűlés ezt támogatta -, hogy a kieső állami forrás egy részét az önkormányzati támogatás megemelésével fogjuk az idei évben biztosítani. Közel 18 millió forinttal emelkedett így az önkormányzati támogatás,  ami egy picivel már emelkedett a februári  rendes költségvetés elfogadásánál.”  

Horváth Soma beszélt arról is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 600 millió forinttal támogatja  az MMIK épületének felújítását, ami a mostaninál méltóbb körülményeket teremthet a bábszínháznak is.