Hírek

Ismeretterjesztő foglalkozáson vettek részt a szombathelyi általános iskolások

2024. március 20., 19:33

Ismeretterjesztő foglalkozáson vettek részt a szombathelyi általános iskolások a Perint patak partján. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a víz világnapja alkalmából a természetes vizek élővilágáról beszéltek a gyerekeknek. Mértek vízhozamot, vizsgáltak vízi gerincteleneket is, így élményszerűen tanulhattak az iskolások.

Ismeretterjesztő foglalkozáson vettek részt a szombathelyi általános iskolások

1994 óta világnappal emlékezünk meg a legfontosabb természeti kincsről, a vízről. Kedden a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai általános iskolások számára szerveztek érdekes programot, hogy más szemmel nézzenek életünk alapvető elemére. A Sorok-Perint és az Arany-patak torkolata kiváló helyszínnek bizonyult és az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Egy magyar-osztrák Pinka-projekt keretében mutattuk be először az iskolásoknak azt, hogy a vizekkel való foglalkozás mindennapi munkában mit is jelent, ami azt jelenti, hogy megmutattuk nekik, hogy a vizek felügyeletében hogy mérjük a vizek mennyiségi viszonyait, hogyan ellenőrizzük a víznek a minőségét illetve hogy kontrolláljuk azt, hogy a vízben levő világ mennyire van jelen, mennyire károsodott vagy mennyire sokszínű. S ugyanezt a programot kívántuk most Szombathelyen is folytatni, a víz világnapja alkalmából.

Négy állomáson pillanthattak be a gyerekek a vízügyi igazgatóság munkatársainak mindennapi tevékenységébe. Megismerkedtek a vízmennyiség mérésének technikájával: a korábbi forgószárnyas vízhozammérők mellett az ultrahangos ADCP-s műszerek is jól vizsgáztak. Ezt követően a vizek kémiai és biológiai állapotát vizsgálták meg a legmodernebb laborműszerekkel, amelyek megmutatják, szennyezett-e a patak. Az utolsó két állomáson halakat fogtak ki és vizsgáltak. A halak mellett a vízben és a parton élő gerinctelenekkel ismerkedtek a gyerekek.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ez egy nagyon komoly tudatformálás is a gyerekek szempontjából. S természetesen nem titkolt célunk az sem, hogy esetleg azok a gyerekek, akiknek ez a vízzel való foglalatosság megtetszik az későbbiek során esetleg ezt hivatásának és munkájának is fogja választani.

A rendhagyó biológiaórán kérdéseket tehettek fel a gyerekek és játékos tudáspróbán is részt vehettek.