Hírek

Ingyen ebéd nyáron is

2017. június 22., 16:10

A szünidőben is kapnak meleg ebédet azok a gyerekek, akik számára a szüleik nem tudják biztosítani a megfelelő étkezést. A hátrányos helyzetűek törvényben meghatározott körén túl az önkormányzat további családokat is bevont az ellátásba.

Ingyen ebéd nyáron is

Minden szombathelyi gyermek naponta meleg ebédhez jut az óvodákban és az iskolákban a tanév során, de az intézmények zárva tartása idején otthon kell a szülőknek megoldaniuk a főzést. Ez számos családban gondot okoz, ezért tavaly óta a szünetekben is gondoskodnak a rászoruló gyerekekről.

Ezen a Széll Kálmán utcai telephelyen június közepe óta naponta hatvanan veszik át az előre lefóliázott ételt, köztük Dorina és édesanyja is.

“Itt nagyon jó kajákat adnak, és otthon is szeretek enni.”

A család számára nem először jelent segítséget ez a szolgáltatás.

“Ezelőtt két éve vettük igénybe, meg most, az idén.”

Városszerte mintegy ötszáz gyermek kap ingyenesen ebédet a nyári szünetben, az ellátást a Pálos Károly Központ szervezte meg és bonyolítja.

Baumanné Foki Zsuzsanna - egységvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
“Nem egy- és kétgyerekes, hanem hat-, hét-, illetve nyolcgyerekes szülőkről beszélünk. Nagyon sok helyen egyedülálló a szülő, nagyon sok helyen a nagymama neveli, tehát nagyon nagy segítség ez a gyermekétkezés, a napi meleg étel biztosítása a gyereknek, ami változatos, és nekik megfelelően van főzve és összeállítva.”

A költségeket állami normatívából és helyi forráskiegészítésből fedezi az önkormányzat. A rászorulók köre meghatározott. Jogszabály írja le, ki számít hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetűnek.

Bencsics Enikő - vezető, Egészségügyi és Közszolgálati Osztály
“Illetőleg a jogszabály felhatalmazást adott arra, hogy az önkormányzatok saját maguk is dönthessenek arról, hogy esetlegesen ezen a körön kívül kik azok a gyerekek, akiknek ingyenes étkezést biztosít. Szombathely megyei jogú város önkormányzata úgy döntött, hogy ezeken túl mindazok a gyermekek is kapnak ingyenesen szünidei étkeztetést, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.”

Hasonló ellátást biztosítanak a 6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek is, az ő étkezésüket a bölcsődéken keresztül oldják meg.