Hírek

Időutazás Isis istennővel

2010. szeptember 21., 07:30
Finisébe érkezett az Iseum-rekonstrukció. Idézze fel velünk a szentély történetét és az istennő kultuszát!
Időutazás Isis istennővel

A Krisztus utáni első századra kiábrándultak isteneikből a rómaiak. Egyre terjedtek a keleti misztériumvallások, melyek választ adtak az összezavarodott emberek kérdéseire, és rangra való tekintet nélkül közösségben egyesítették őket. Így hódított teret Pannóniában Isis kultusza. 

Isis a legismertebb egyiptomi istennő, Ozirisz hitvese, az anyai szeretet mintaképe, a legnagyobb erejű varázslónő, az ég királynője, mindenható istenanya. Csörgőjével ő adott jelt a Nílus áradására.

Isis papnői a Nílus megszentelt vizét használták a szertartásokhoz. Az istennő tavaszi és őszi ünnepén körbehordozták a szobrát. Szentélye a 120-as években már biztosan állt Savariában. A birodalomban ez volt a harmadik legnagyobb méretű, alapterülete 42x70 méter volt. Az épületegyüttes a Borostyánkőút felé nyitott porticuson át volt megközelíthető, ahonnan a hatalmas előcsarnokba juthattak a hívek. Innen monumentális gránitoszlopok között vezetett az út az udvarra, melynek közepén állt a szentély. Ide csak a papok léphettek be, itt őrizték Isis istennő szobrát és a többi kultusztárgyat. Az Iseum a 320-as évekig, vagyis feltehetően a kereszténység megerősödéséig volt az antik Savaria vallási életének központja. Építőköveit elhordták és újrahasznosították. Területén az 1950-es évektől kezdve számos ásatás folyt, közel félmillió lelet került felszínre, köztük ritka falfestmények, míves kőfaragványok és istenszobor-töredékek. Napjainkban épül az új Iseum, az eredeti épület mása, mely valódi turistalátványosságnak ígérkezik. A szentély már csaknem teljesen kész, homlokzatán az eredeti domborművek másolatai láthatók. Körülötte, a mintegy 800 m2-es U alakú oszlopcsarnokban foglalkoztató helyiségeket, kiállítóteret alakítanak ki, mintegy 800 tárgyat lehet majd testközelből megismerni.

A kiállítóhely teljesen megfelel majd a 21. század követelményeinek, biztosítják az interaktivitást, lépten-nyomon ismeretterjesztő filmek peregnek majd az ókori életről, az antik Savaria mindennapjairól. A tárlat vakok és gyengénlátók számára is élvezhető lesz. Még hátravannak a belsőépítészeti munkák, és a kiállítás berendezése. A nyitást jövőre tervezik egy nagyszabású szertartás kíséretében, és működése alatt is többször láthatjuk Isis papnőit antik ünnepeken.