Hírek

Hűségtúra

2016. június 27., 17:19

Ötödik alkalommal emlékeztek meg a hőseikről túrával a Pinka-völgyi "leghűségesebb falvak". A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére évről évre emlékmenet járja végig azokat a településeket, amelyek a Trianoni Békediktátum után tiltakozásukkal elérték, hogy visszakerüljenek Magyarországhoz.

Hűségtúra

A Pinka völgyében Narda, Felsőcsatár, Vaskeresztes, Horvátlövő és Pornóapáti településeket járták végig a Hűségtúra résztvevői két napon át. A trianoni békediktátum értelmében a falvakat Ausztriához csatolták.

Kratochwill Attila-  polgármester, Felsőcsatár
“900 ember fogta magát, összeálltak itt a környékbeli falvak lakosai, elmentek Szombathelyre, és az ottani hatóságoknak kinyilvánították, hogy márpedig ők magyarok, és Magyarországhoz szeretnének csatlakozni, és érdekes módon Trianon egész európát átrendezte, mégis ez az 5-6-7 község visszakerült szerencsére Magyarországhoz.”

Az 5. emlékmenet központi ünnepségét Felsőcsatáron tartották. A hűségtúrán idén is részt vett fővédnökként Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
“Ez olyan páratlan bátorságról és áldozatkészségről tanúskodó esemény, ne feledjük, halálos áldozatok is voltak, nagyon sok embert üldöztek, megvertek, mindenféle hátrányba hoztak. amely megérdemelte, hogy a magyar országgyűlés - indítványomra - 1-2 évvel ezelőtt törvénybe iktatta ezeknek a falvaknak a hűségét, és a hősiességét.”

Így az öt érintett település viselheti a "leghűségesebb falu" címet. Az ott élők hazaszeretetére és a hősökre emlékezik a Hűségtúra a szombathelyi Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szervezésében.

Sátory Károly - elnök, Klapka György-egyesület
Szeretném, ha ez zarándoklat lenne, úgy, ahogy láthattuk Nardán megjelentek a biciklisek elég nagy számmal, aztán jöttek innen-onnan, még ezer km-ről is vendégeink. Lovas felvezetéssel egy zarándoklat.

Az ünnepségre számos hagyományőrző is érkezett, és jöttek a Hűség Városából, Sopronból, a legbátrabb Kercaszomorról, és a legtávolabbi Bélafalváról is. Ők egy székely zászlót adományoztak a szervező egyesületnek. A hűségtúra résztvevői mind az öt hűséges faluban megkoszorúzták a trianoni és a világháborús emlékműveket.