Hírek

Horvát Nap Szombathelyen

2010. július 12., 14:09
Énekkel, zenével, tánccal ünnepeltek a hétvégén a horvátok a Fő téren. Második alkalommal rendeztek Horvát Napot Szombathelyen.
Horvát Nap Szombathelyen


Vasárnap délután horvát nyelvű énekek törték meg a Fő tér csendjét. Szentpéterfáról, Nardáról, Felsőcsatárról, Horvátlövőről, egy szombathelyi óvodából és iskolából, valamint Horvátországból is érkeztek fellépők a II. Horvát Napra. A kultúra és az identitás megőrzésében nagy szerepe van a vallásnak és a falvakban működő különböző egyesületeknek is.

Kocsis Jolán, karvezető - Szentpéterfa
"Szerintem az énekkarok egész biztos. Ezzel nem akarom kicsinyíteni más csoportok rangját, de mi nemcsak dalokat éneklünk, hanem a nyelvet is ápoljuk. Az otthoni, a faluban megszokott dialektusban, azzal a szöveggel, amit az idősebbektől tanultunk meg."

Nem hivalalos becslések szerint mintegy 2-3 ezer horvát nemzetiségű vagy horvát kötődésű magyar él a megyeszékhelyen. A szombathelyi és környékbeli horvátok zenéjére, táncára nemcsak horvátok voltak kíváncsiak a hétvégén.

Szalai Imréné
"Jó nézni ezt a népies beszédet, éneket, táncokat. Én szeretem."

A Horvát Nap egyik legfontosabb célja felkelteni az érdeklődést a horvát kultúra és hagyományok iránt. 

Skrapits László, elnök - Szombathelyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat
"Nemcsak a horvátoknak akarjuk magunkat megmutatni, hanem az a cél, hogy megismerjék ezt a kultúrát, amit megőriztünk, azt az örökséget és azt mi tovább szeretnénk adni."

A Vas megyében élő horvátok számára jó hír, hogy ősztől középiskolában is elindul a nemzetiségi oktatás. A diákok a Kanizsai Gimnáziumban tanulhatnak horvátul.