Hírek

Holper Ambrusra emlékeztek

2017. május 02., 16:09

Országos, sőt nemzetközi hírűvé fejlesztette a szombathelyi Kertész MGTSZ-t egykori vezetője, Holper Ambrus, akire tisztelői emlékeztek egy konferenciával. A 15. Herényi Virágút felvezető eseményén kiállítás nyílt, és emléktáblát is avattak az Arborétumban.

Holper Ambrusra emlékeztek

Kiállítás fogadta a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Központjába érkezőket egy konferencia előtt: Holper Ambrusnak állítottak emléket a tablók. Születésének 90. évfordulóján szakmabeliek és laikusok tisztelegtek az egykori főkertész emléke előtt, aki negyedszázadon keresztül vezette a Kertész MGTSZ-t. Sőt, egykor még a házigazda egyesületben is tevékenykedett.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
“Számunkra azért fontos, mert Holper Ambrus a Szombathelyi Szépítő Egyesületnek az alelnöke is volt. És a Kertész tsz és a Szépítő Egyesület abban az időben nagyon szorosan dolgozott együtt.”

A Kertész termelőszövetkezet virágkorát jelentette ez az időszak, amikor óriási szakmai tudás halmozódott fel a helyi kertészközösségben. A cég fejlődésének útját - országos, sőt nemzetközi hírűvé válását - Puskás Tivadar szombathelyi polgármester is felidézte a rendezvényen.

Puskás Tivadar - polgármester
“Olyan 1800 négyzetméternyi üvegházfelület volt az induláskor, és 81 ezer négyzetméter üvegházfelület volt akkor, amikor a prosperitásának a csúcsán volt ez a kertészet.”

Holper Ambrus sokoldalúságáról volt híres, a szakképzésből is kivette a részét.

Theisz Károly - elnökségi tag, Szombathelyi Szépítő Egyesület
“Az ő munkásságának egyik kiemelkedő része volt az, hogy Szombathelyen a kertészeti szakoktatás területén is sokat segítette az akkor még Hevesi iskolát. A diákok ide jártak gyakorlatra, és itt megfelelő szakembergárda segítségével gyakorlati részét a dísznövénytermesztésnek elsajátíthatták.”

A volt főkertész tisztelői a jeles nap alkalmából fát ültettek a Kámoni Arborétum területén, és egy emléktáblát is felavattak. A rajta lévő qr kód segítségével bőséges információhoz juthatnak majd az erre sétálók.