Hírek

Holokauszt-megemlékezés

2020. július 06., 14:37

Szombathely történetének tragikus napjaira, a város és környéke zsidóságának elhurcolására emlékeztek vasárnap a Batthyány téren.

Holokauszt-megemlékezés

1944. július 3-án és 4-én több mint 3 ezer embert: gyerekeket és időseket, nőket és férfiakat marhavagonokba zsúfolva útnak indítottak Auschwitz felé, ahonnan a legtöbbeknek nem volt visszaút. A hitközség mai tagjai a járvány idején is számíthattak egymásra és fontosnak tartották, hogy a 76. évfordulón is megemlékezzenek elpusztított hittestvéreikről.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
Azt gondoljuk, hogy lélekben most is egy kicsit erősebben kerültünk ki a megpróbáltatásból, mint az évezredek során annyiszor, hiszen ismételten bebizonyosodott, hogy városunkban a szokatlan körülmények között is van zsidó élet, van összetartás és van emlékezés.

A gyűlölet testet öltött, az emberi méltóság megszűnt 76 évvel ezelőtt - idézte fel beszédében a polgármester a deportálás körülményeit.

Nemény András - polgármester
Képeket látok arról, amikor 3609 szombathelyi, Vas megyei embert, köztük 613 gyereket elindítottak a pusztulás felé. De én nem zsidókat látok magam előtt. Sokkal inkább látok szülőket, akik remegő kézzel fogják gyermekeik kezét, anyákat, akik babakocsit toltak, mert nem hiszik, idős embereket látok, akik nem bírják a lépést, akikkel egyenruhások ordítoznak, és akik inkább ott azonnal meghalnának a szégyen helyett. 13:48

A gyűlölet is úgy terjed, akár a vírus - vont párhuzamot a polgármester az elmúlt hónapokban megélt rendkívüli helyzettel. Hangsúlyozta: csak az egymásra figyelő, másokat tiszteletben tartó közösség képes gátat vetni a vírus és a gyűlölet terjedésének.

76 éve ugyanazzal a mély gyásszal emlékezünk, hiszen 600 ezer társunktól nem tudtunk elbúcsúzni - fogalmazott a Mazsihisz elnöke. Pedig a zsidók és keresztények együttélése a múltban és a jelenben is értékekkel gazdagítja a város és az ország életét - hangzott el.

Heisler András - elnök, Mazsihisz
Ha igazi gyászmunkát akarunk végezni, akkor nem elég a szép szavakkal szónokolni, de a zsidó kultúra, a judaizmus értékeinek megismerésével, tanulásával és tanításával kell emlékezni, közösségünk jövőjét pedig ezzel kell építeni.

A megyéspüspök üzenetét felvételről hallgatták meg az emlékezők. Székely János Anna Frank naplójából idézett, megnevezte a felelősöket és azt hangsúlyozta, hogy a kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal és a gyűlölködéssel.

Székely János - megyéspüspök
Kedves zsidó testvéreim! Egyek vagyunk a holokauszt rettenetes eseménye fölötti fájdalomban. És úgy gondolom, hogy együtt reménykedünk és imádkozunk egy olyan világért, ahol hasonló szörnyűség már nem történhet meg.

A beszédeket gyászszertartás követte, majd a város és a megye vezetői, a zsidó szervezetek és hitközségek képviselői megkoszorúzták a mártírok emlékművét. Sokan az emlékezés köveinek elhelyezésével rótták le kegyeletüket a város életéből kiszakított egykori zsidó közösség tagjainak emléke előtt.