Hírek

Hiszünk a gyereknek

2018. május 11., 16:40

Ebből az alapelvből indul ki az izlandi igazságszolgáltatásban már jól működő, hazánkban pedig kiépülőfélben lévő modell. Ez volt a fő témája a pénteki gyermekvédelmi konferenciának, amellyel lezárult az idei Szociális Hét Szombathelyen.

Hiszünk a gyereknek

A rendezvénysorozat fókuszában a szexuális abúzust elszenvedő gyermekek ügyeinek kíméletes kivizsgálását lehetővé tevő, izlandi Barnahus modell állt.

Puskás Tivadar - polgármester
“Ez a kérdés olyan, amelyet nekünk támogatni kell, és nagyon örülök annak, hogy Szombathely az első város, az első hely Magyarországon, aki ezt a központot megalkotta.”

A Vörösmarty utcában másfél évvel ezelőtt megnyílt ház uniós és önkormányzati forrásból valósult meg.

Takátsné Tenki Mária - bizottsági elnök, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
“A jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnökeként évek óta segítem ezt a munkát. A mai napon olyan eredményességnél tartunk, hogy ez az oktatás elindult, és országos érdeklődésre tart számot.”

A Barnahus modell hazai elterjesztésén dolgozó mozgalomnak mostantól saját filmje is van. Csoma Sándor a Filmművészeti Egyetemen, Enyedi Ildikó osztályában tanul, és egyik vizsgamunkája témájául saját gyerekkori traumáját választotta. A Nem történt semmi című filmben azt az esetet dolgozta fel, amikor lakótelepi lakásuk lépcsőházában az egyik szomszéd zaklatta. A forgatás valóságos terápiaként hatott nála.

Csoma Sándor - rendező
“A beszélgetés vagy a kibeszélés fontos, mert önmagunknak is, önmagunk előtt is merjük vállalni a történetet, illetve aztán mások előtt is, tehát megvannak ennek a fokozatai, hogy hogyan tudunk szembenézni vele. Én mindenképpen ilyen szempontból szerencsés vagyok, hogy a művészet segítségével, hiszen ezt tanulom, még könnyebben tudom kibeszélni és formába önteni ezeket a gondolatokat.”

A kezdeményezés Izlandról indult, ezért az ismereteket az eredeti forrástól, az izlandi államügyésztől igyekeztek megszerezni a konferencia résztvevői. A szakemberek szerint jó úton halad egy leendő hálózat szervezése.

Lazáry Györgyné - vezető, Barnahus Nemzeti Tudásközpont
“Az Emmi jelenleg már működő támogatásával jövőre Budapesten és Győrben nyílik Barnahus, és Pécsett, Szegeden, Békéscsabán és Zalaegerszegen tervezik az újabb Barnahusok megnyitását.”

A rendezvény fővédnökségét Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó vállalta, aki a jövőben jószolgálati nagykövetként is az ügy mellé áll.