Hírek

Híres szombathelyi nők: Győrvári Edith

2016. november 29., 16:49

Győrvári Edith neve – 8 évvel a halála után is – számos érdeklődőt vonzott a róla szóló kötet bemutatójára. A Markusovszky Kórház egykori legendás diétás főnővére egész életét a rászorulók segítésének szentelte. Róla szól a Híres szombathelyi nők című sorozat 16. kötete, amelyet pénteken a Martineumban ismerhetett meg a közönség.

Híres szombathelyi nők: Győrvári Edith

Sokan őriznek még személyes emlékeket Győrvári Edith-ről, aki 1963-tól a Markusovszky Kórház diétás nővére, majd főnővére volt, nyugdíjba vonulása után pedig a Kálvária- Szent Kereszt Lelkészségen hitoktatóként tevékenykedett. Szüntelen derűvel, segítő és gondoskodó szeretettel végezte önkéntes feladatait is: dolgozott a Vöröskeresztben, a lelkisegély-szolgálatnál, támasza volt rászoruló családoknak, beteg gyerekeknek, magányos időseknek és alkoholfüggőknek. 25 évvel ezelőtt faluról falura járva az Egyházmegyei Karitász megszervezésében is részt vett.

Tuczainé Régvári Marietta igazgató, Egyházmegyei Karitász
Edith néni nem beszélt soha szociális szakmáról, soha nem mondott ilyeneket, hogy 1/2000-es, meg törvények. Edith néniből semmi más nem jött, mint a szeretet, az a lény, ami belőle sugárzott, az volt az egész Egyházmegyei Karitásznak a meghatározó mottója.

A Híres szombathelyi nők című sorozat 16. kötetének bemutatóján Puskás Tivadar polgármester köszönetet mondott a Szülőföld Kiadónak és mindazoknak, akik a kötet létrehozásában szerepet vállaltak, a sorozat elindítója pedig az ötlet megszületéséről beszélt.

Takátsné Tenki Mária elnök, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
Szombathely igenis értékes nőkkel rendelkezett, akik a város hírnevét megfelelő módon vitték, az országban, helyileg erősítették a nőket, és nemzetközi hírnevet is hoztak.

A legújabb kötetben dokumentumok, visszaemlékezések és naplóbejegyzések segítségével tárja az olvasók elé Győrvári Edith életútját a két szerző.

Lovass Tibor szerző
Nincs más út – ahogy én az ő jegyzeteit olvasgattam – ez az egy út van, a másik emberre való odafigyelés, és a másik emberből valóban embert faragni. Ebben pedig csak mi segíthetünk. És Győrvári Edith néni ilyen ember volt, és nagyon megérdemelné, hogy valahova a szakkönyvekbe bekerüljön a „Győrvári Edith-módszer”.

A kötet társszerzője, Ferenczy Gyöngyi azt hangsúlyozta: Győrvári Edith fáradhatatlan munkájának számtalan követője van – nekik köszönhető, hogy az elmúlt években sorra alakultak a segítő intézmények a megyében.