Hírek

Hiánypótló kiadvány a városról

2010. augusztus 27., 17:24
Új könyv jelent meg Szombathelyről. A hiánypótló alkotásban városunk 1945 és 1990 közötti történelméről olvashatók tanulmányok.
Hiánypótló kiadvány a városról


Kosztolánczy Tibor fotói még az 1960-as években készültek, amikor a nagy építkezések elindultak Szombathelyen és a város lassan elnyerte mai arculatát. Azért csak ekkor, mert az 50-es években, a határ közelsége miatt a város katonai, határőrizeti beruházásokon kívül más fejlesztésekre nem nagyon kapott pénzt. Többek között a város demográfiai és társadalmi változásairól is olvasható tanulmány a most megjelent várostörténeti kötetben, mint ahogy például egészségügyi és agrárkérdésekről, szórakozási lehetőségekről a szocialista időszakban és a szombathelyi közoktatás átalakulásáról.

Apor Péter, szerző
"Megpróbáltam Szombathely oktatásának a világháború utáni részét áttekinteni: az oktatás újraindulását, az államosítást."

1992-ben hozott döntést a Szombathelyi Önkormányzat, hogy megiratja a város történetét, hangzott el a kötetet bemutató sajtótájékoztatón. A városalapítástól 1526-ig tartó időszakról meg is jelent a könyv, de ennek is már 10 éve. A hiánypótló, 500 oldalas könyvben 12, fiatal történész tollából származó tanulmány olvasható Szombathely 1945 és 1990 közötti történelméről. A szerzők nem vasiak, ami a szakértők szerint nem is baj.

Feiszt György, főlevéltáros, ig.helyettes - Vas Megyei Levéltár
"A távolságtartással egy kicsit nagyobb rálátással, objektívebben tudják megítélni, amiket egy résztvevő nem biztos, hogy elfogulatlanul tudna szemlélni."

A kiadvány 300 példányban jelent meg, az Acta Savariensia sorozat 21. köteteként. A sajtótájékoztatón elhangzott: a helyi kutatók jelenleg is dolgoznak a város 16-19. századi történelméhez kapcsolódó források feldolgozásán, hogy a hiányzó időszakról is minél hamarabb megjelenhessen egy új kiadvány.