Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Heti 2 órára kellene növelni a technika tantárgy óraszámát

Adásban volt: 2013. október 14.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Valamint újabb tanárokra is egyre nagyobb szükség lenne - fogalmaztak a pedagógusok a Technikatanárok Országos Konferenciáján a hétvégén, Szombathelyen. A rendezvényen arra is emlékeztek, hogy éppen 30 éve kezdődött a technikatanárok képzése a Berzsenyi Dániel Főiskolán.

A gyakorlati életre, gazdálkodásra, háztartásvezetésre, munkára való felkészítés már 200 évvel ezelőtt is része volt az oktatásnak, de ezek az ismeretek technika néven 1978 óta szerepelnek a tantárgyak között. A pedagógusok szerint a gyerekek érdeklődése változatlan, most is szívesen végeznek manuális tevékenységet.

Nagy Gabriella technikatanár, Bercsényi-iskola
Anyag-eszköz szükséglete nagyon nagy ennek a tantárgynak, tehát szükség van a támogatásra, hogy ezt be tudjuk szerezni, a környezetvédelem nagyon fontos, és a gyerekek nagyon fogékonyak. És a pályaválasztás nagyon fontos, ezt szintén beépítjük a tantárgyba.

A technika tanárok országos konferenciájának résztvevői az első napon a szentgotthárdi Opel gyárral és a szakképzéssel ismerkedtek, majd a Savaria Egyetemi Központban folytatódott a szakmai tanácskozás. Szombathelyen éppen 30 éve képeznek technika tanárokat, közben számítástechnika, háztartás-ökológia, életvitel és ipari formatervező szakot is indítottak.

Nemes József egyetemi docens, NymE SEK
A technika tanárok életkora 50-55 év, tehát 10-12 éven belül a döntő többsége nyugdíjba megy, bízunk benne, hogy a most beinduló osztatlan tanárképzéssel a fiatal generációk választani fogják ezt a szakot, így újból egy fiatalodási folyamat indulhat meg a technika szakos tanárok körében.

A tanácskozáson elhangzott: az utóbbi időben visszaszorult az alkotó tevékenység a technika órákon, amelyeknek a műszaki képzés megalapozása lenne az egyik fő feladata. A tanárok szerint az is gond, hogy 8. osztályban már nem kötelező a technika oktatása.

Velner András elnök, Technikatanárok Országos Egyesülete
Azt szeretnénk, hogy az óraszámokban véghez lehessen vinni a technikai nevelést, a problémamegoldó gondolkodást, a kézügyesség-fejlesztést, és ehhez inkább a heti 2 óra lenne ideális, természetesen szaktantermi körülmények és csoportbontás.

A konferencia résztvevői beszámolót hallgattak meg a tavaszi tanulmányi versenyekről és megismerkedte a tankönyvkiadók kínálatával.

2013. október 14.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében