Hírek

Háromágú tölgyfa tündére

2019. október 16., 12:54

A növénybe zárt tündérlány alakja több nép mesekincsében is megjelenik Izlandtól Japánig. A magyar kultúrában talán a Világszép nádszál kisasszony a legismertebb történet. A Mesebolt Bábszínház most újszerű megközelítéssel mutatja be ezt a hagyományos motívumot. Legújabb premierjük, a Háromágú tölgyfa tündére egy többrétegű fejlődéstörténet.

Háromágú tölgyfa tündére

"Ott a háncs szűk börtönében jó vitéz tündért talál."

Valahol a világ végén túl, tölgyfába zárt leány vár szabadítójára. Zöldország hercege, Delivár indul a megmentésére, ám előbb meg kell emberelnie magát ahhoz, hogy sikerrel járjon. Útját gonosz szemek figyelik, közben megismeri a szerelmet, a küzdelmet és a felelősség terhét - a végére pedig kamaszból férfivá érik.

Fritz Attila - bábszínész, "Delivár"
"Egyedül találja magát az életben, neki kell megoldani a dolgokat, döntéseket kell hozni, azokért felelősséget kell vállalni, és szépen fejlődik a történet végére, ahol ott van a kedves."

"A fiacskája, a deli szép Delivár, őt akarom, amióta megláttam, reszketek, ha csak rá gondolok."

Galuska László műve, a Háromágú tölgyfa tündére hagyományos népmesei elemeket vonultat fel: a teremtésmondákból ismert ősi tündéralak, boszorkány és butácska lánya, öreg király, meggondolatlan, türelmetlen királyfi, aki a végére felnő, és rájön, hogy csak az igaz szerelem és boldogság teheti értelmessé az emberi életet. A színpadkép egyszerű, letisztult, a színészek pálcás bábokkal, paraván nélkül játszanak. Az előadást sok mozgás és a zene teszi dinamikussá.

Kovács Géza - rendező
"Egyszerű pálcákból alakulnak ki a terek, a királyi palota, a szobák, minden a gyerekek szeme láttára születik, az ő képzeletüket hozzá tudják tenni, és van még egy nagyon fontos eleme az előadásnak, a narratíva, egy mesélő, egy énekmondó van jelen."

A darabot óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánlják. A bemutató vasárnap 10 órakor kezdődik az MMIK nagytermében.