Hírek

Harc a drogok ellen

2014. november 06., 16:35

Az elmúlt években országosan 50 %-kal nőtt a középiskolások drogfogyasztása. A legveszélyeztetettebbek a 9-11. osztályos fiúk. A tendencia visszaszorítása és a kábítószer-bűnözés megelőzése érdekében indította legújabb programját a rendőrség szeptemberben. A részleteket ma sajtótájékoztatón ismertette a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya.

Harc a drogok ellen

"Nagyon erős pozitív hatása lehet az elsődleges szociális közegnek, a család megtartó erejének."

Az oktatási intézmények mellett a szülőket is szeretné bevonni a rendőrség az új drogprevenciós programjába. A szülők ugyanis nagyon sokat tehetnek azért, hogy gyermekük ne váljon kábítószer-fogyasztóvá. Az elmúlt években 50 %-kal nőtt a középiskolás fiúk körében az amfetaminszármazékok, és szintén jelentős mértékben a különböző illegális szerek használata.

Bíró Barnabás bűnmegelőzési alosztályvezető, VMRFK
Mindenképpen indokolt, hogy foglalkozzunk ezzel a korosztállyal, a családokkal, a fiatalokkal és az őket nevelő szülőkkel, hogy egyfajta lehetőséget, szolgáltatást biztosítsunk annak érdekében, ha problémát észlelnek, legyen hova fordulniuk.

A cél, hogy minden 12-18 év közötti gyermeket nevelő szülő megismerje a kábítószer-fogyasztás büntetőjogi következményeit is. Az új drogprevenciós program keretében a rendőrség munkatársai tanévenként legalább egyszer szülői értekezleteken, havi rendszerességgel fogadóórákon személyesen és telefonon keresztül adnak tájékoztatást az érdeklődőknek. Emellett elektronikus úton is válaszolnak a kérdésekre.

Németh Roland drogprevenciós összekötő, Celldömölki Rendőrkapitányság
Mind személyesen megkereshetnek, mind a megadott telefonszámon és e-mail címen. Én úgy gondolom, hogy írásban fognak megkeresni, mert a szülői értekezleteken is azt tapasztalom, hogy van bennük egy kis félsz, de érdekli őket a téma. Számítok arra, hogy megkeresnek.

Vas megyében 6 rendőrkapitányságon áll egy-egy tanácsadó az iskolák és a családok rendelkezésére. Nevük és elérhetőségük a police.hu oldalon olvasható.