Hírek

Hanuka ünnepséget tartott a Zsidó Hitközség

2023. december 15., 11:06

Hanuka ünnepséget tartott a Zsidó Hitközség csütörtök este. 2011 óta Szombathelyen is nyilvánosan megemlékeznek a zsidók legismertebb jeles napjáról, a fények ünnepéről.

Hanuka ünnepséget tartott a Zsidó Hitközség

A Batthyány téren ünnepelték a hanukát a zsidó hitközség tagjai és vendégeik. A hanuka héberül felszentelést jelent. Az i.e. II. században a makkabeusok legyőzték az Izraelt elfoglaló szíriai görögöket, visszafoglalták és újra felszentelték a jeruzsálemi templomot - erre utal a kifejezés.

Grósz Andor - elnök, Mazsihisz

“Az időszámításunk előtti II. században, amikor a szíriai görög király a zsidóságra erőszakkal igyekezett rákényszeríteni a hellénisztikus kultúrát és a görög sokistenhitet, a zsidóság ennek a kényszernek bátran ellenállt.”

A zsidóság ókori csatájának emléke ma is aktuális, hiszen Izraelben napjainkban is háború van - emelte ki a Mazsihisz elnöke. A görögök felett aratott győzelem után csoda történt: az egy napra elegendő kóser olaj nyolc napig égett. Így lett a hanuka a fény ünnepe.

Nemény András - polgármester

“Hogyha azokat az embereket, akik ismerik a hanukát, megkérdezik, hogy mi az első szó, ami eszükbe jut erről az ünnepről, akkor talán tízből hét ember azt mondaná, hogy a fény. El is hangzott már, hogy a fény ünnepéről beszélünk. És talán a tízből a maradék három ember azt mondaná, hogy a csoda ünnepe a hanuka. Én azt gondolom, hogy ez a kettő valahol egy és ugyanaz, egylényegű, hiszen, ha úgy vesszük, akkor a fény az maga a csoda.”

Az ünnepi beszédeket követően Darvas István főrabbi áldást mondott, majd meggyújtották a hanukia mécseseit. A hanuka örömünnep, ezért rendszerint táncos és zenés mulatság követi a gyertyagyújtást. Idén azonban másként alakult a program.

Sugár Judit - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség

“Minden évben tánccal, forralt borral, fánkkal ünnepeltük ezt a vidám ünnepet. Az idei kicsit más lesz, hiszen október hetedikén egy olyan támadás érte az izraeli zsidóságot, amit - úgy gondolunk, hogy - gyász… inkább gyász van most, jelen pillanatban, mint az ünneplésre ok.”

Bognár Lajos Pál - Nagykanizsai Zsidó Hitközség

“Izrael földjén sajnos nincs béke jelen pillanatban, és egy kicsit az erre való gondolatok is benne vannak az idei hanuka ünneplésében. Ezáltal nem vigaskodás és örömködés volt a lényeg, hanem a puszta megemlékezés és esetleg hanukai dalok meghallgatása”

“Micsoda madár, micsoda madár.”

Az ünnepség a hitközség épületében folytatódott. Vendéglátást követően Darvas István főrabbi tartott előadást a hanuka szellemi hátteréről.