Hírek

Hangszert a kézbe!

2017. május 24., 16:34

Az országos rendezvénysorozat megérkezett a vasi megyeszékhelyre. Az NKA Cseh Tamás Program és a Hangszeresek Országos Szövetsége által támogatott több napos program nyitórendezvényén több száz diák vett részt. A megnyitó után Poptörténeti Emlékpontot avattak a Sportházban.

Hangszert a kézbe!

A legendás Zsoldos Báró Zoltán gitárszólójával kezdődött a Hangszert a kézbe! elnevezésű rendezvény az AGORA Sportházban. Az eseményt Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg.

"Ez a rendezvény itt, Nyugat-Dunántúlon az első ilyen rendezvény. Kaptam egy listát, ebben 26 különböző hangszer szerepelt, amit most ki lehet próbálni.”

Ebben példát mutatott a város első embere is - a billentyűsöknél mozgott legotthonosabban, hiszen maga is zongorázik.  A több mint száz állomáson szakemberek mutatták meg az érdeklődőknek, hogy mi hogy működik.

Bajnai Zsolt - vezető, NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiuma
“A jövő zenefogyasztóit is próbáljuk nevelni, hogy jöjjenek el, vegyenek kézbe hangszert. A másik, amiből kiindultunk, az az volt, hogy azt tapasztalják a hangszeresek, hogy bemennek egy hangszerboltba a fiatalok, de nem biztos, hogy kézbe merik venni a hangszert, nem biztos, hogy eltöltenek ott fél órát, vagy egy órát.”

Itt viszont kimondottan ez volt a cél: a legkisebbektől a nagyobb diákokig mindenki élvezte, hogy kipróbálhatja a hangszereket, és bepillanthat a digitális zenekészítés rejtelmeibe.

Lőrinczy György - alelnök, Nemzeti Kulturális alap
“Vegyünk egy tollat is a kezünkbe, és lehet dalszövegeket írni azokhoz a dolgokhoz, amelyek foglalkoztatják őket, vagy a legjobb haver születésnapjára, vagy éppen édesanyának anyák napjára. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Szombathelyen is ennyi érdeklődő van.”

A megnyitó részeként Poptörténeti Emlékpontot avattak az AGORA aulájában. A Sportház könnyűzenei múltjának minőségét fémjelzi az is, hogy itt nagy nevek adtak koncertet - emiatt érdemelte ki ezt a kitüntetést is.

Parais István - igazgató, Agora Szombathelyi Kulturális Központ
“A Nyugat-Dunántúlon most először emlékpontot avattunk, egy poptörténeti emlékpontot, ami azért fontos dolog a Sportház életében, mert 1963-tól napjainkig a helyi és nyugat-dunántúli zenei élet egyik kiemelkedő központja.”

Délelőttönként szervezett csoportok látogatják a Hangszert a kézbe! rendezvényt, délután viszont bárki kipróbálhatja akár mind a száz hangszert vasárnapig.