Hírek

Halakkal küzdenek a vízinövények ellen Vas megyében

2013. március 22., 18:07

A sporthorgász szövetség amurokat telepített az lukácsházi Abért-tavakba. Ez a hal növényekkel táplálkozik. Megeszi többek között a hínárt is, ami a tavalyi évben nagyon elszaporodott a tavakban.

Halakkal küzdenek a vízinövények ellen Vas megyében

Tavaly tavasszal jelent meg a hínár a lukácsházi Abért-tavakban. A horgászokat aggasztotta a vízi növény elburjánzása. A természetvédelmi szakemberek akkor azt mondták  Híradónknak, hogy természetes folyamatról van szó, amely kedvez a tó élővilágának. A kérdésről egyeztetett a megyei horgász szövetség valamint illetékes hatóságok, szakértők . A szövetség már tavaly nyáron amurok betelepítésével akarta meggátolni a hínár elszaporodását. Ehhez módosítani kellett a halgazdálkodási tervüket. Erre az engedélyt az illetékes hatóságtól viszont augusztus végén kapták meg és kizárólag erre az évre vonatkozóan.

Ezzel a teherautóval hozták a halakat Zala megyéből. 

1500 kg amurt telepítettek a két tóba.

Fördős István, halőr
Növényevők. Nagyon szeretik a hínárt. És ebben a tóba, dikert azért mert nagyon elszapaorodott a hínár. Ezek ezt a hínárt megeszik. És ezzel javítják a tó minőségét.

Fél kg és 1 kg-os amurokat telepítettek a lukácsházi tavakba. Nyáron, megfelelő körülmények között, ez a hal képes testsúlyának 100-120-ának megfelelő növényt is elfogyasztani egy nap.  Az őshonos fajáták közül a vörösszárnyú keszeg is vízi növényekkel táplálkozik. De nem tud akkora mennyiségben növényt fogyasztani mint az amur és beszerzése is szinte lehetetlen.

Puskás Norbert, ügyvezető elnök - Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
A Környezetvédelmi Felügyelőségtől kaptunk engedélyt ezen halak betelepítésére. És folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni, hogy a halak milyen mennyiségben fogyasztják a hínárt. Kiépítettük a halrácsokat amiket előírtak, hogy ezek  a halak természetes vizekbe ne jussanak bele. És reméljük, hogy a későbbiekben megnőve már nagy horgászélményeket fognak adni. És a tó is tiszta marad és a horgászoknak is lesznek szép fogásaik.