Hírek

"Gyerünk a moziba be"

2010. december 13., 16:08
"Száz éve, egy hónapja és hat napja nyitotta meg Molnár Gyula az első mozgóképes filmszínházat Szombathelyen" - mondta el Puskás Tivadar vasárnap, az AGORA Savaria Filmszínház megújult épületének ünnepi avatásán. A belső tér után az épület külleme is átalakult.
Gyerünk a moziba be

A Mátrix trilógia filmzenéjére koreografált táncprodukcióval kezdődött a megújult mozi avató ünnepsége. A betegség miatt távolmaradó Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár üzenetét munkatársa, Apponyi Noémi tolmácsolta. "Kívánom, hogy a mozi továbbra is mutasson példát, be lehet még csalogatni, le lehet még ültetni a nézőket a mozi vásznai elé."

A köszöntők után a közönség megtekinthette "Az Apollótól a Savariáig" című, a szombathelyi mozizás történetét bemutató rövidfilmet, melyet a filmszínház és a Szombathelyi Televízió munkatársai közösen készítettek erre az alkalomra. A Savaria mozi külső felújítása augusztusban kezdődött. A munkák során több probléma is felmerült, például beázott az épület, de végül novemberben újraindultak a vetítések.

Grünwald Stefánia - igazgató, AGORA
"Úgy gondolom, hogy egy esztétikusabb környezetbe szívesebben bejönnek az emberek. Azért nagyon hamar elfelejtettük, hogy milyen romos volt ez az épület, a jóhoz könnyű hozzászokni. Remélem, hogy ezt a nézők is értékelni fogják."


A filmszínháznak ugyanakkor szüksége van a további feljesztésekre ahhoz, hogy felvegye a versenyt a multiplex mozikkal - ezt a városvezetők is tudják.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester, SZMJV
"A mozinak a túlélése, a mozi műfajának a továbbvitele szempontjából nagyon lényeges a 3 dimenziós technika. Ennek a technikának a megszerzéséhez nyilvánvalóan valami pályázati lehetőséggel mindenképpen a város hozzájárulni kíván."


Az avató ünnepségre a vezetőség egy vadonatúj filmmel rukkolt elő, a közönség még az országos permier előtt megnézhette az Üvegtigris széria harmadik epizódját.

Mayer Rudolf - mozgóképszakági vezető, AGORA Savaria Filmszínház
"Ezt a filmet csütörtöktől vetítjük a nagyközönségnek is, az országos premierrel egy időben és 8 hétig lesz majd műsoron. Azt szeretném, ha a szombathelyiek az ünnepek alatt, vagy a két ünnep között eljönnének a moziba, és megnéznék a filmet."


Rudolf Péter alkotása mellett más érdekességekkel is várják a filmkedvelő közönséget. 24-én karácsony napján egy egész délutánt szán a gyerekekre a filmszínház, a Jézuska várás idején három animációs film pereg egymás után a vásznon.