Hírek

Grandiózus előadásra készül a Savaria Szimfonikus Zenekar

2024. április 24., 11:53

Grandiózus előadásra készül a Savaria Szimfonikus Zenekar. Debussy: Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumjátékát adják elő pénteken este az AGORA Művelődési és Sportházban. A darabot ebben a formában 50 éve nem láthatta a közönség hazai színpadon. Kibővített zenekar adja elő színészek, táncosok, énekkar, szólisták és videó installáció kíséretében.

Grandiózus előadásra készül a Savaria Szimfonikus Zenekar

A Bartók Teremben folyik a zenekari próba, a megszokottnál több muzsikussal a színpadon.

Ezt kívánja meg a darab, Debussy Szent Sebestyén vértanúsága című műve ugyanis grandiózius előadás, szinte opera. A produkció a Savaria Szimfonikus Zenekar 50. jubileumi évadának csúcspontja.

Kiss Barna - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar

"A zene és a próza egyensúlyban lesz. Ez nem olyan típusú koncert, hogy elejétől végéig zene, lesznek megszakítások. Meggyőződésem, hogy az évad kiemelkedő eseménye."

Debussy 1911-ben írta a darabot Gabriele D'Annunzio olasz poéta versei alapján. Szent Sebestyén allegórikus képekkel és erotikus áthallásokkal teli története öt tételből áll. Ritka vendég a világ színpadain. 2016-ban Debrecenben egy egyszerűbb, narrációs változatát vezényelte Kovács János karmester, akinek nagy álma volt, hogy a szombathelyi zenekarral valósítsa meg az előadást a maga teljességében.

Kovács János - karmester

"Nem értek a színházhoz, csak régóta volt bennem az a vágy, hogy ne torzót adjunk, hanem egy teljes színházi előadást."

Közreműködik 80 fővel a Nemzeti Énekkar, négy énekes szólista és prózai színészek. A produkciót pantomim és videó installációk színesítik. A rendező Harangi Mária, az operaház játékmestere, a díszletet Romvári Gergely, a jelmezeket Nagy Viktória álmodta meg. Ez a produkció túlmutat a városon, bárhol megállja a helyét, ami komoly presztízst jelent a zenekarnak. A koncertről film is készül. Az előadás pénteken 19 órakor kezdődik az AGORA sportházban.