Hírek

Gombfoci-varázs a Vasi Múzeumfaluban

2014. szeptember 02., 17:01

Hagyományteremtő szándékkal hívták a fiatalokat és az idősebbeket, hogy megismerkedjenek a gombfoci történetével és jelenével. Az asztali sport hungarikum lehet a közeljövőben.

Gombfoci-varázs a Vasi Múzeumfaluban

Ezek a vitrinek 2006-ban töltötték meg a Néprajzi Múzeumot. Nyolc éve nagyszabású gombfoci-tárlat hívta fel a figyelmet a sportra.

Ezek a képek pedig a Vasi Múzeumfaluban készültek – ide is elért a gombfoci-mánia. Különleges gomb-játékosokat állítottak ki, a gombfociról szóló könyveket is bemutattak és a brazil gombfocival is ismerkedhettek az érdeklődők. Augusztus utolsó szombatján várták az érdeklődő profi és amatőr gombfocistákat az I. Szombathely Openre.

Illés Péter – néprajzos muzeológus
„Tulajdonképpen, ha jobban belegondolunk, a gombfoci, az egy olyan, most már legalább évszázados múltú sportág, ami valójában igazi szellemi öröksége Magyarországnak, és egy múzeum az miért ne promotálna ilyen típusú kulturális programokat.”

A gombfoci a sakknak és a biliárdnak a kombinációja. Ebben a sportban a magyarok 20 éve veretlenek: 1994 óta valamennyi világ- és Európa-bajnokságot megnyerték a hazai játékosok.

„Szép volt!”

A program szakértő vendége volt a 70. születésnapját ünneplő Gráfik Imre. A Savaria Múzeum egykori igazgatója évtizedek óta szenvedélyes gombfoci játékos – és fertőzné tovább a fiatalokat.

Gráfik Imre – néprajzkutató, a rendezvény ötletgazdája.
„Egy kicsit el kellene hozni a számítógépek asztalától a gyerekeket, ahogy most egyre több tornaterem épül, tehát a valóságos sportélet – ez a játék ugyanis egy valóságos, nagyon népszerű játéknak, a labdarúgásnak egyfajta leképezése.”

A gombfoci rajongói azt szeretnék, ha a játék bekerülne a hungarikumok közé, hiszen a gombfocit a magyarok adták a világnak.