Hírek

Gálával nyitották meg a Szent Márton-emlékévet

2016. január 11., 16:37

2016-ban Szent Márton születésének 1700. évfordulójára emlékezik ország-világ. Egykori szülővárosában, Savariában - a Szent Márton Programiroda koordinálában - szinte minden nap lesz olyan esemény, amely az emlékezés jegyében zajlik - hangzott el a pénteki nyitógálán. A rendezvény alkalmából megtelt az AGORA Művelődési és Sportház.

Gálával nyitották meg a Szent Márton-emlékévet

Nagyszabású gálaműsorral nyitotta meg a város a Szent Márton-emlékévet. A Szent Márton-himnuszt a savariai születésű szentről elnevezett kórus énekelte el. A polgármester köszöntőjében az ünnepelt példaadásáról is beszélt.

Puskás Tivadar - polgármester
“Szent Márton példakép: a jólelkűség, a felebaráti szeretet, a segítés, a szolidaritás, az egyszerűség példaképe. Szent Márton a katolikus egyház első olyan szentje, aki nem vertanúságával , hanem élete példájával szolgált rá ara, hogy szentté avassák.”

Ezt követően a gála közönsége a Szárnyalás című táncjátékot kísérhette figyelemmel.

Majd  a megyéspüspök emlékeztett arra, hogy Márton nemcsak a szombathelyi egyházmegye védőszentje, hanem az államalapításkor az országot is védelmébe ajánlották. Tisztelete évszázadokon át fennmaradt.

Veres András - megyéspüspök
“Elég csak arra emlékeznünk, hogy milyen sokféle népi hagyomány, imádság, ének kötődik Szent Márton személyéhez. Mindez arról tanúskodik, hogy nemcsak a királyi családban, hanem a nép körében is Szent Márton tiszteletet kapott.”

Szent Márton legendáját egy vásári képmutogató idézte fel. Márton életének eseményeit pedig egy látványos előadásban, óriásbábbal együtt elevenítették fel a Paragvári iskola diákjai és az Ungaresca Táncegyüttes fiataljai, szombathelyi zenészek közreműködésével.

A város országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Szent Márton-i értékekre, erényekre szüksége van napjaink Európájának.  

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
“Miközben mi itt, Szombathelyen a római hagyományra figyelünk, amelynek modern Pannóniánkban ez a város az egyik zászlóvivője, közös európai hagyományainkra is figyelünk. Miközben közös európai gyökereinket kutatjuk, a magunk életét is alakítjuk magyarrá és európaivá.”

A gála csak a nyitánya volt az idei jubileumi esztendőnek. 2016-ban számos, Szent Márton kultuszához kapcsolódó program várja majd az érdeklődőket Szombathelyen.