Hírek

Gábor Dénes ösztöndíjas Bolyais diákok

2020. október 01., 20:49

Robotok, űrmissziók, életlehetőségek a naprendszerben és azon kívül, műholdas dokkolás. Űrkutatással foglalkozó pályamunkáikkal értek el rangos elismerést a Bolyai Gimnázium diákjai. Ketten Gábor Dénes középiskolai ösztöndíjat nyertek el, harmadik társuk pedig  tárgyjutalomban részesült.

 

Gábor Dénes ösztöndíjas Bolyais diákok

Bence, Dani és Levente 11. évfolyamos gimnazisták, ugyanabba az osztályba járnak, mindhármukat érdekli a fizika, a matematika és az informatika. A tanórák és szakkörök mellett az iskolán kívül is bővítik ismereteiket: rendszeresen olvassák a legfrissebb űrkutással foglalkozó, angol nyelvű szakirodalmat. Ezekre támaszkodva írták meg pályamunkáikat. Bence a robotok segítségével kivitelezhető űrmissziókkal, az égitesteken alkalmazható eszközökkel és a bolygók életlehetőségeivel foglalkozott.  

Varga Bence
A legreálisabb esélyt a Marson látom, amennyiben elindulnak a Marson a bázisépítő munkálatok, valamint a lakhatóvá tétel folyamata, akár 1-2 éven belül kialakíthatunk olyan légkört, amely már emberek, de elsősorban növények számára elviselhető. 06:07

Dani az űrtechnológiát hívta segítségül, hogy megoldja az anyagi és energetikai szempontból egyaránt gazdaságos, vákumban közlekedő mágnesvonat működését.  

Szilvágyi Dániel Zoltán
Borzasztóan nagy anyagi károkat képes okozni a vákum folyamatos szivattyúzása, erre találtam ki egy rendszert, ami a műholdas dokkolás elvén működik, így a vákumvonat minden egyes megállónál a megállóra dokkol, ezáltal nem hagyja el a vákumcsövet, és nem kell folyamatosan szivattyúzni a levegőt a csőből. 07:57

A két gimnazista Gábor Dénes-ösztöndíjat nyert, amely mellé érmet, oklvelet és tehetségútlevelet kaptak. Harmadik társuk, Levente munkáját tárgyjutalommal ismerték el. Őt a robotok űrkutatásban való felhasználása és ennek programozási háttere foglalkoztatja. Arról is írt, milyen etikai-pszichológiai kérdéseket vet fel a robotok alkalmazása az emberek helyett.

Bokor Levente
Amint olyan robotok lesznek, amelyek saját gondolkodással rendelkeznek és saját maguk irányítják az életüket, ebben az esetben már nem etikus húzás, hogy olyan helyre küldünk egy ilyen robotot, ahonnan előre tudjuk, hogy sose fogjuk hazahozni. 04:59

A tehetséges fiatalok a Magyar Tudományos Akadémián vettek át díjaikat. Bence a 3 legjobb pályázó egyike volt, így előadást is tarthatott. A NOVOFER Alapítvány megköszönte felkészítő tanáruk, Finta Zsanett munkáját is, aki mindvégig figyelemmel kísérte tanítványai kutatásait.