Hírek

"Forog a Föld"

2010. október 19., 15:35
A Föld tengely körüli forgását bizonyítja a Foucault-féle ingakísérlet, melyet a Székesegyházban mutatnak be ezekben a napokban. Kedden délelőtt ünnepélyes keretek között indították el az ingát.
Forog a Föld

1880-ban a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók gyűlésén ismételte meg Foucault kísérletét a Székesegyházban a premontrei főgimnázium tanára, Kuncz Adolf és két tanítványa: Gothard Jenő és Gothard Sándor. Erre, a hazai fizikatörténetben egyedülálló eseményre emlékeznek a Székesegyházban. A fémgolyó egy 30 méteres huzalon lóg a Székesegyház kupolájából. Lengési síkja nem változik, mégis ledönti a körben felállított bábukat. Ez a bizonyíték arra, hogy a Föld forog a tengelye körül.

Prof. dr. Jankovics István - igazgató, Gothard Asztrofizikai Obszervatórium
„Az inga alatt ahogy elfordul a Föld, a bábukból, amiket körben felállítottunk, időről-időre egyet elüt, mert a Föld aláfordul, és a bábu útjában van az inga tüskéjének."

Az ingakísérletet október 21-éig, reggel 8 és este 6 óra között bárki megtekintheti a Székesegyházban, a program keretében előadásokat is hallhatnak a kísérlet szombathelyi vonatkozásairól, a Foucault-inga fizikájáról, valamint az irodalom és a világegész kapcsolatáról.