Hírek

Folytatódott a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászban zajló képzéssorozat

2019. február 20., 15:47

Húsvéti tojást és levendulás dobozt díszítettek a résztvevők. Terápiás szakemberek és ellátottjaik együtt sajátítanak el havonta egy-egy kézműves technikát egy kétéves program keretében.

Folytatódott a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászban zajló képzéssorozat

Legutóbbi alkotásaikat gyűjtik össze, és az új foglalkozáshoz készülődnek a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai és ellátottjai a szervezet központjában. Ez a második alkalom, amikor kézműveskedni tanulnak a pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint a róluk gondoskodó szakemberek.

Bahus Diána - terápiás munkatárs, Szikla Nappali Ellátó
“Pozitív visszajelzéseket nem nagyon kapnak a mindennapi életben, ezért külön örömet jelent nekik az, hogy készülnek ezek a dolgok. Egyrészt egy jó kis csapat alakul ki, tehát nagyon jól érezzük magunkat ezeken a foglalkozásokon, és maga az, hogy ilyen gyönyörűséget készítenek, ez egy felemelő, pozitív élmény.”

Nemrég a Valentin-naphoz, most a húsvéthoz kapcsolódóan készültek használati és dísztárgyak.

“ugye most mindenkinek készen van a teteje, rá van ragasztva a felirat”

A kemenespálfai központban 45 megváltozott munkaképességű személlyel foglalkoznak. Nem ismeretlen számukra a kézműveskedés, igaz, eddig még csak varrtak.

Némethné Pál Gyöngyi - terápiás munkatárs, Szent Pál Szociális Központ, Kemenespálfa
“Ezt még nem próbáltuk, de megpróbáljuk, és reméljük, sikerülni fog, és át tudjuk adni. Most hárman vagyunk itt, és úgy gondoljuk, hogy talán valamelyikünktől majd meg tudják tanulni ezt.”

A karitász rendszeresen szervez hasonló eseményt, ezért a trénernek nem volt könnyű dolga, amikor a tematikát összeállította.

Farkasné Farkas Gyöngyi - tréner, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“A decoupage technikának a különböző válfajait foglalja össze, de ezen belül nemcsak ez a hagyományos szalvétatechnika, ahogy sokan ismerik, hanem arra épülve már speciálisabb, olyan ismereteket igénylő új ötleteket, technikákat viszünk bele, amit jellemző módon nem ismernek.”

A kétéves projekt során minden hónapban tartanak egy kétnapos képzést, ezek a közelgő ünnepekhez illeszkednek majd. Ilyenkor egy-egy kézműves termék elkészítésekor mentálhigiénés technikákat is megtanulnak a résztvevők.