Hírek

Folytatódik a szombathelyi Barnahus márciusban megkezdett érzékenyítő tréningsorozata

2019. május 08., 15:11

Külföldi gyermekvédelmi és igazságszolgáltatási szakértők számolnak be a náluk végzett munkáról - főként Vas megyei szociális munkásoknak.

Folytatódik a szombathelyi Barnahus márciusban megkezdett érzékenyítő tréningsorozata

Ezekben a napokban angliai, holland és izlandi szakemberek adják át tapasztalataikat magyar kollégáiknak a gyermekvédelem és az igazságszolgáltatás együttműködésére épülő, ma ismert legkíméletesebb vizsgálati módszerről.

Süle-Rezner Melinda - elnök, Szociális Szolgáltató Közhasznú Egyesület
“Kétfajta modell létezik a Barnahusban. Az egyikben rendőrök hallgatják meg a gyermekeket, a másik modellben pszichológusok, akik ugye tanulják minden esetben az interjúzás technikáját, hogy hogyan kell a gyermeket megközelíteni a kérdésekkel, hogyan lehet felderíteni a vele történteket.”

A tapasztalatok szerint utóbbi az eredményesebb. Orvoslásról és terápiáról tanácskoztak a résztvevők, de megtudtuk azt is, hogy a szombathelyi után hamarosan három új Barnahus központ nyílik az országban: Budapesten, Pécsett és Debrecenben.

Lazáry Györgyné -  vezető, Barnahus Nemzeti Tudásközpont
“Jelenleg itt vannak a leendő Barnahusok leendő munkatársai, vezetői, hiszen itt tudnak tanulni. De elsősorban a képzést a megye szakembereire fókuszáljuk, mindenfajta szakemberre, de most kiemelten a szociális munkásokra, hiszen nagyon nagy szerepük van a Barnahusban.”

A nyugat-európai központokban már a hétköznapokban is alkalmazzák a Barnahusban megfogalmazott elveket, hazánkban ennek elérését célozzák az egyre szélesebb körbe eljutó képzések.