Hírek

Fizetős lehet a karnevál

2010. december 20., 16:57

Ez az egyik tervezett változás a nyári nagyrendezvényekkel kapcsolatban. A karnevál, a Mediawave és a Lamantin Jazz Fesztivál szervezői a Kulturális és Sport Bizottság hétfői ülésén számoltak be a várható változtatásokról. 

 

Fizetős lehet a karnevál

Több mint százezer látogatót vonz évről évre a város legnagyobb rendezvénye, a Savaria Történelmi Karnevál. A jövőben több újítást is terveznek. A látogatószám hatékonyabb mérése érdekében például fizetőssé tennék a belépést, a pontosabb adatokkal így nagyobb támogatókat tudnának megnyerni - mondta el Mérei Tamás.

Mérei Tamás - elnök, Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány
"Mindenképpen 1000 forint alatt tartanánk a jegy árát. Kedvezmények természetesen lennének a szombathelyieknek és nagycsaládosoknak is."


Szerinte ettől nem csökkenne az érdeklődés a rendezvény iránt. Megújulnának a látványelemek: készülne időkerék, római gálya a Perinten, vízátemelő szerkezet, diadalív, istenszobrok és harangjáték. A megnyitó helyszíne az Iseum lenne. A Mediwave 19 éves győri múltat követően idén először Szombathelyen debütált. A nyolc napos rendezvény mérlege: 72 versenyfilm, 400 fellépő, 30 ezer látogató. A 60 milliós költségvetés egyharmadát a város fizette. Hartyándi Jenő főszervező megköszönte a támogatást, és elmondta: szeretnék, ha lenne folytatás, de minden lobbierejüket be kell vetni ahhoz, hogy elegendő forrást szerezzenek.  Úgy tűnik, így is csak kisebb fesztivált tudnak összehozni.

Hartyándi Jenő - főszervező, Mediawave
"Nem úgy gondoltuk, hogy az egésznek csökkentjük a színvonalát. A filmfesztivál színvonalát semmiképp nem csökkentenénk, sőt, növelnénk. Más műfajokat fogunk valószínűleg visszafogni."


A Lamantin Jazz Fesztivált jövőre 12. alkalommal rendezik meg. A jövő évi program még szervezés alatt van, a szervezők olyan neves fellépőkkel tárgyalnak, mint péládul Vukán György.


Tímár Péter - szervező, Lamantin Jazz Fesztivál
"Szeretnénk egy hasonlót rendezni mint tavaly, a tábort is egy hétre tervezzük és 150 hallgatót várunk."


A bizottság döntött arról is, hogy Veres Gábor szobrászművész alkotása kerüljön az új színházépület homlokzatára. A javaslatról a szerdai közgyűlés határoz.