Hírek

Finisben az Iseum építése

2010. szeptember 08., 17:15
Utolsó szakaszához közeledik az Iseum épületének kivitelezése, most véglegesítik a belsőépítészeti terveket. A napokban befejeződik a régészeti feltárás is. A műszaki átadást októberre tervezik. A legutóbbi közgyűlésen a képviselők elfogadták az Iseumot működtető társaság létrehozását.
Finisben az Iseum építése

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház - ez lesz az új kiállítóhely neve, amely jövőre fogadhat először látogatókat. A kirándulók már most fotózzák, pedig még folyik az építkezés. Készülnek a falak, a szervizút, a szentély előtti területen pedig az ásatás utolsó szakasza folyik: a kutatók az oltár egykori alapját tárják fel.

A kutatás a héten befejeződik, ezután már csak a kivitelezéshez kötődő munkákat felügyelik a régészek. A fedett kiállítóhely egyelőre üres, de már látható egy rekonstruált csatornaszakasz, emellé készül majd egy római padlóutánzat, és hamarosan az oszlopokat is elhelyezik az előcsarnokban. A kiállítási tárgyak kétharmada a Savaria Múzeumból kerül át.

Sosztarits Ottó - régész, Iseum Team
"A külföldi beszerzések és másolatkészítések még hátra vannak. A legnagyobb munka a falfestmények és kőemlékek restaurálása és a rekonstrukciók elkészítése."

A beruházás 13 új munkahelyet teremt: szakalkalmazottakra, gazdasági- és műszaki szakemberekre, múzeumpedagógusokra, tárlatvezetőkre lesz szükség. A kiállítóhely éves működési költsége várhatóan 80 millió forint lesz.

A beruházáshoz kapcsolódik a Rákóczi utca egy szakaszának felújítása mintegy 200 millió forint értékben. A kivitelezésre kétszer írtak ki közbeszerzést, mindannyiszor sikertelenül: az árajánlat ugyanis jóval meghaladta a rá fordítható összeget.

Lakézi Gábor - városüzemeltetési osztályvezető
"Amennyiben sikerül az ehhez kapcsolódó adminisztrációs lépéseket megtenni, várhatóan újabb közberszerzési eljárásra kell, hogy sor kerüljön."

A város öt évig üzemelteti az Iseumot, utána a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vagy a Nemzeti Múzeumnak adná át a feladatot - erről azonban még egyeztetniük kell.