Hírek

Film készül az újraélesztés elsajátításának fontosságáról

2012. január 11., 15:55

A Szombathelyi Televízió a Weöres Sándor Színházzal közösen filmet forgat arról, hogy miért fontos az újraélesztést megtanulni.

Film készül az újraélesztés elsajátításának fontosságáról

Szombathely, a segítés városa – ez a címe annak az országos mintaprogramnak, amelynek keretében a város lakosságának harmada sajátíthatja el, mit kell tenni akkor, ha a környezetében valakinek megáll a szíve. A most készülő film oktatóanyag is lesz egyben. Magyarországon ma naponta 60-70 ember hal meg hirtelen keringés leállás miatt. A túlélési esély jelentősen javul, ha a mentők kiérkezéséig is szakszerű segítséget kap a bajba jutott ember.

Jordán Tamás írta a forgatókönyvét és ő a rendezője is az újraélesztés elsajátításának fontosságát hangsúlyozó filmnek. A forgatások már megkezdődtek. A produkció különböző élethelyzeteken keresztül megmutatja, milyen tipikus hibákat követnek el a segíteni akaró, de laikus emberek, ha környezetükben valakinek hirtelen leáll a keringése.

Jordán Tamás igazgató, Weöres Sándor Színház
Több ok is van, hogy a színház teljes mellszélességgel a program mellé áll. Az egyik az, hogy minden szeretnénk részt venni, ami a társadalmat foglalkoztatja. Az egyik ilyen ok az egészségügy.

Keringésleállás esetén a beteg túlélési esélye percenként 10 %-kal romlik, ezért fontos, hogy a mentők kiérkezéséig is szakszerű segítséget kaphasson.

Velencei Pál igazgató, Szombathelyi Televízió
A tévések az átlagnál többször találkoznak olyan szituációval, amikor újraélesztésre van szükség, ezért az önkormányzat felhívására az első szóra igent mondtunk. A Szombathelyi Televízió segít abban, hogy egy oktatófilm elkészüljön az újraélesztésről.

A filmben helyet kap egy oktató blokk is, amely mindenki számára érhető és elsajátítható módon tanítja az újraélesztést. Ennek elkészítésében a mentőszolgálat munkatársai segítik a Szombathelyi Televíziót. A „segítés városa programban" a polgármester kezdeményezésére mintegy 30 ezer embert tanítanak meg az alapfokú reanimációs ismeretekre.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
Minél szélesebb körben szeretnénk az újraélesztést megtanítani minél több embernek. Ehhez mindenféle eszközt igénybe kell vennünk. Például azt, hogy filmet készítünk, és például a Szombathelyi Tévében játsszák.

Az újraélesztés elsajátításának fontosságát hangsúlyozó motivációs és oktatófilm várhatóan januárban elkészül. A „segítés városa" programba a diákokat, tűzoltókat, rendőröket, a polgármesteri hivatal és a nagyvállalatok dolgozóit is szeretnék bevonni. Az alapfokú reanimációs ismeretek oktatásához szükséges eszközök egy részét már beszerezte a város.