Hírek

Fiktív veszélyhelyzetban gyakorlatoztak a tűzoltók egy Pálya utcai üzemben

2018. december 14., 15:37

A veszélyes anyagokat tároló cég telephelyén közel száz tűzoltó mellett rendőrök, mentők, polgári és más együttműködő szervezetek vettek részt. A környék lakosságát is bevonták a gyakorlatba.

Fiktív veszélyhelyzetban gyakorlatoztak a tűzoltók egy Pálya utcai üzemben

Műtrágyát, növényvédő szereket és vetőmagot tárolnak abban az üzemben, amelyben gyakorlatot tartottak a  védelmi igazgatásban közreműködő szervek és a polgári védelmi szervezetek. A járási hivatal és az önkormányzat  munkatársai is részt vettek a gyakorlatban.

“Szeretnénk átadni egy tájékoztató anyagot a gyakorlattal kapcsolatban, ez megtalálható a szombathely.hu weboldalon is.”

Így zajlott a lakossági tájékoztatás a környéken. Szóban és írásban is kaptak információt a lakók a  fiktív veszélyhelyzetről.

Puskás Tivadar - polgármester
“Szombathelynek ezen a helyén, ahol esetlegesen ilyen veszélyforrások vannak, itt évről évre rendszeresen megtesszük ezt a gyakorlatot.”

A tájékoztatóból megtudhatják az érintettek, hogy mi történik és mit kell tenniük, ha baj történik a cégben. A gyakorlat szerint az ipari telephelyen tűz ütött ki, égett az egyik raktár, a keletkezett égéstermékben mérgező anyagok voltak, amelyek veszélyt jelentettek a dolgozókra és az üzem környékén élő emberekre egyaránt. Még (11:51-től) sérültet is elláttak a mentők.

Lakatár Gábor Márton - kirendeltségvezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
“Egyetlen olyan üzem található a város területén, amely külső védelmi tervvel rendelkezik, azért is, hiszen ebben az ipari raktározási létesítményben több száz különféle veszélyes anyagot tárolnak, és ennek az esetleges szabadba jutása, tűz esetén történő felszámolása, lakosság tájékoztatása, lakosságtájékoztatás, kimenekítés a mai fő cél a gyakorlatban.”

A súlyos káresemény elhárítási  gyakorlatban a szombathelyi hivatásos tűzoltók mellett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laborja is részt vett. A vegyi anyagokat tároló cégnél rendszeresek az ilyen gyakorlatok.  Az értékelés szerint a beavatkozó egységek ismét jól teljesítettek.