Hírek

Felújítják a zsinagógát

2010. április 26., 18:00
15 millió forintból újítják fel a zsinagógát. Nem lehetett tovább halasztani ezt a munkát, ugyanis már több helyen beázott az épület. A tetőszerkezet javítása mellett repedt, törött ablaküvegeket cserélnek, megerősítik az épületen található kőelemeket is.
Felújítják a zsinagógát


Szinte teljesen felállványozták a zsinagóga homlokzatát. Nemcsak bádogoznak a magasban, hanem a már nagyon rossz állapotú palatetőt is kicserélik - mondja Mérei Tamás. A Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta: ujjnyi repedések vannak a hagymakupolák bádoglemezei között. A hegesztés műszaki élettartama ugyanis 30 éve lejárt. Ezt viszont nem olyan könnyű javítani, csak alpinista technikával lehet.

Az épület peremén található, kőből készült csillagok fele is mozog. Ezeket is megerősítik. Emellett kicserélnek több üveget is. Ezek egy részével már végeztek.  Mérei Tamás szerint a felújítással a legsürgetőbb problémákat sikerül orvosolni. Hosszabb távon viszont szükség lenne az ablakok hőszigetelésére is.

Mérei Tamás, igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Több mint 1 millió forint a fűtésszámlánk havonta. Erre az intézmény gazdálkodásában minimális keret van. Ez egy olyan beruházás, ami több millió forint, de ha hosszútávra gondolkodunk, akkor ez éri meg. Ha 5-10 éven belül behozza az árát, akkor ez profitot termel."

Az, hogy erre mikor kerülhet sor, egyelőre nem tudni. A tetőszerkezet felújítása 15 millió forintba kerül. Ezt a költséget a város biztosítja a munkálatokhoz.

Másfél hete kezdődött a zmesinagóga tetőszerkezetének rekonstrukciója. Mérei Tamás igazgató szerint a munkálatok jól haladnak és május 15-ig befejeződnek.