Hírek

Felújítás miatt zárva a kőszegi Jurisics vár

2011. január 09., 17:35

A Jurisics tér felújítása mellett egy uniós pályázatnak köszönhetően a várat is felújítják. Ugyan a vár nem látogatható, de a művelődési központ erre az időre sem áll le, ideiglenesen a Brenner János Közösségi Házban kaptak helyet.

 

Felújítás miatt zárva a kőszegi Jurisics vár

A kőszegi várat 1963 óta nem újították fel. Most az elsődleges cél úgy korszerűsíteni, hogy a történelmi értékeit is megőrizzék, miközben a technikai újításokat is alkalmazzák. A teljes elektromos és fűtési rendszert átalakítják, ezáltal szakaszolható lesz a működése.  A közművelődési és a turisztikai tereket is szétválasztják, így azok a művészeti csoportok, amelyek a várban gyakorolnak az épület tetőterében kapnak majd helyet. Fontos szempont volt, hogy a látogatók számára kihasználhatóbbá tegyék az épületet.

Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics Vár Művelődési Központ
"Egy olyan ruhatár, értékmegőrző kerül kialakításra ahova a vendégek megérkezhetnek a várba, ennek közelében lesz egy nappali büfé, ahol egyrészről lehet vásárolni, másfelől valaki az otthonról hozott elemózsiáját szeretné megenni, annak lesz területe. Ennek közelében szintén fontos, hogy legyen mosdóblokk."


A felújítás idejére a művelődési központ új helyre költözött. A Római Katolikus Plébánia Hivatal jóvoltából a Brenner János Közösségi Házban folytatják a munkát. Az épület emeletén 3 próbaterem áll a csoportok rendelkezésére, valamint tálalós helyiség, és egy 80-100 fős előadóterem is helyet ad  a különböző programoknak. A várszínházi előadások számára a parkoló helyén alakítanak ki fedett színpadot és nézőteret.