Hírek

Felszámolták az utolsó nagyobb illegális hulladéklerakót is Szombathelyen

2021. február 23., 13:50

A város sikeresen pályázott a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű belügyminisztériumi kiíráson, ennek köszönhetően mintegy 20 millió forintos állami támogatásból tisztították a 11 kiválasztott helyszínt.

 

Felszámolták az utolsó nagyobb illegális hulladéklerakót is Szombathelyen

Heverő, párna, ruhaszárító – a bútorok mellett építési törmelék, pet-palackok és italos dobozok tömkelege csúfította éveken keresztül a 89-es elkerülő Szombathely melletti szakaszát. A forgalmas út mentén hatalmasra nőtt az illegális hulladéklerakó. Éppen ezért került be ez a helyszín is a Tisztítsuk meg az országot! program keretében felszámolt telepek közé. A város még tavaly adta be pályázatát a 11 legszennyezettebb területet nagytakarítására lehetőséget adó támogatásra. A munka januárban kezdődhetett.

Horváth Soma – alpolgármester
„Az elmúlt másfél hónapban tulajdonképpen közel 40 ember mintegy 60 munkaórában takarított el 32,5 tonnányi illegális hulladékot, és nem csak a hulladékot szállították el, hanem ártalmatlanították, rendbe tették ezeket a felületeket, amelyek az évtizedek során elég komoly szennyezettségnek voltak kitéve.”

Az üzemanyagos kanna most üresnek látszik, nem tudni, egykor mi állhatott benne. A felelőtlen szemetelők valószínűleg éveken át hordták ide a lomot, és a veszélyes hulladékot egyaránt.

Németh Ákos – fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok
„Az illegális hulladék nem csak azért probléma, mert esztétikailag nem néz ki jól, ha szemét van az erdő szélén, hanem ezek a hulladékok kezeletlenül kerülnek ide, és mindenféle károsanyagok oldódnak ki, amelyek aztán szennyezik a talajt, mérgezik az ökoszisztémát, illetve az ivóvíz készleteinket is.”

Az elkerülő út másik oldalán is tábla figyelmeztet arra, hogy tilos a szemét lerakása, azt inkább a Körmendi úti hulladéklerakóba vigye a tulajdonosa, ott ugyanis ingyen leadhatja szombathelyi lakcímkártyája bemutatásával. Aki így tesz, nem szennyezi a környezetet.

Taoufik Roland – ügyvezető igazgató, Szomhull Kft.
„Ezeknek a hulladékoknak van egy kezelési metódusa, ami által megóvjuk a környezetet attól, hogy a káros anyagok bekerüljenek a körforgásba. A Körmendi úti hulladékudvarban ártalmatlanítjuk ezeket a hulladékokat, vagy kereskedőnek adjuk tovább, haszonanyag kereskedőnek.”

A Tisztítsuk meg az országot! Program keretében Szombathelyen mind a 11 kiválasztott helyszínen felszámolták az illegális hulladéklerakókat. Csak itt, az utolsó területen 15 m3 szemét került a konténerbe.

A támogatásnak köszönhetően elszállították és ártalmatlanították is a sokéves kupacokat. A területeket folyamatosan ellenőrzik, hogy ezeken ne termelődhessen újra a hulladék. Akit rajtakapnak súlyos pénzbírságra és akár szabadságvesztésre is számíthat. A pályázatból információs táblák is készülnek. Szombathely már benyújtotta igényét egy következő támogatásra is, abból a város a szelektív gyűjtőhelyek mellé szeretne kamerákat telepíteni. Az oda illegálisan elhelyezett szemét elszállítása ugyanis szintén jelentős költséget ró az adófizetőkre.