Hírek

Európai Hulladékcsökkentési Hét

2020. november 20., 18:56

November 21. és 29. között rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozatát. Ehhez a Berzsenyi-könyvtár és a Savaria Múzeum is csatlakozik, az online térben különböző ötleteket kaphatnak az érdeklődők például a háztartásban fellehető anyagok újrahasznosításához.

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét

"Egy régi, már selejtezésre szánt könyvből akár egy szép asztali rendezőt is tudunk készíteni."

Waldinger Dóra azt mutatja, hogyan kaphat új funkciót egy könyv, amit már biztosan nem olvasnak újra. A könyvtár az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden napján egy-egy ehhez hasonló ötlettel jelentkezik majd, honlapján és közösségi oldalán fázisfotókkal illusztrálja, hogyan készíthető a kidobásra ítélt hulladékból hasznos tárgy – mondjuk facsipeszekből karosszék.

Baráthné Molnár Mónika – igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
„Olyan tevékenységeket állítottunk fókuszba, amelyek a könyvekre, az olvasásra összpontosítanak. A könyvek tekintetében fel tudjuk hívni a figyelmet a hulladékcsökkentésre, hogy ha valakinek megunt, elhasznált könyvei vannak, de azokat szeretné valamilyen módon megőrizni, akkor új funkciót is nyehetnek ezek a dokumentumok.”

Lehetőséget ad a könyvtár arra is, hogy beiratkozott olvasóinak legfeljebb három javításra szoruló könyvét kötészeti műhelyében megmenti.

Waldinger Dóra – könyvtáros
„A harmadik pedig egy belső kezdeményezés, kísérlet. Tíz vállalkozó kedvű kollégánk fogja a napi bevásárlásakor keletkezett nejlon hulladékot behozni, és mindennap megörökítjük, hogy mennyi gyűlt össze, és mennyit ki tudtunk volna küszöbölni.”

A Savaria Múzeum is naponta tölt fel kisfilmeket, fotómontázsokat újrahasznosított tárgyakról, és másokat is arra buzdít, hogy mutassák meg hasonló módon, mit tesznek azért, hogy a környezetükben minél kevesebb hulladék keletkezzen.

Czenki Zsuzsanna – igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
„Mi nap mint nap alkalmazzuk, tehát nem kampányszerűen - amióta a múzeumpedagógia nagyüzemben megy a Savaria Múzeumban - az újrahasznosítás. Ezen a kampányhéten minden nap olyan videókat töltünk fel, amelyek megmutatják, hogy az otthon talált, talán a kikában landoló hulladékból mi mindent lehet készíteni.”

A múzeum munkatársai maradék textilből táskát, maszkot, mackót varrnak; készül majd madáretető és papirusztekercs is, valamint új életre kel a konzervdoboz. Mindezek mellett játék is várja a látogatókat a múzeum Facebook-oldalán.