Hírek

Érzékenyítés

2015. november 24., 19:30

Évről évre nő a fogyatékkal élő diákok aránya a Savaria Egyetemi Központban, és az intézmény egyre többet tesz azért, hogy a hétköznapjaikat megkönnyítse. Most az ép hallgatóknak szerveztek érzékenyítő tréninget.

Érzékenyítés

Készül a szendvics a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületében, de bekötött szemmel. Nem véletlenül nehezítik meg a saját dolgukat a diákok, úgynevezett érzékenyítő tréningen vesznek részt, amelyen a fogyatékkal élő társaik hétköznapi gondjaival ismerkednek. A kerekes székes közlekedéshez a mozgássérült Egyed Orsolya adott nekik tanácsokat, de eljött az intézmény korábbi látássérült hallgatója is.

Horváth Nikolett
“Ha mondjuk valaki nem segít, vagy nem jól segít, az sosem a rosszindulatból fakad. Tehát ha ilyet is tapasztaltam, sosem gondoltam ezt. Hanem leginkább abból, hogy nem tudják az emberek, hogy hogy tudnak jól segíteni, illetve nagyon sok helyzetbe bele sem gondolnak, hogy az vakon, vagy valamilyen mássággal együtt élve mennyire nehéz.”

Sokáig szinte elképzelhetetlen volt, hogy a közoktatásban az ép diákok együtt tanuljanak, vagy egyáltalán találkozzanak fogyatékkal élő kortársaikkal, ez azonban mára gyökeresen megváltozott.

Katona Attila - dékánhelyettes, BDPK
“Különösen Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásától fogva ez egy fontos kérdéssé kezdett válni a társadalomban, az esélyegyenlőség megadása mindazoknak, akik valamiféle hátránnyal küszködtek.”

A Savaria Egyetemi Központ karain összesen közel hatvan olyan diák tanul jelenleg, akik valamilyen fogyatékossággal kénytelenek megküzdeni. A mozgás-, látás- és hallássérülteken kívül van közöttük autista és más tanulási zavarral élő fiatal is.

Pólay Veronika - fogyatékosügyi koordinátor, BDPK
“Minden évben kapunk normatív támogatást, és én minden évben igyekszem ezt célzottan felhasználni. Mivel ebben az évben a diszlexiás, diszgráfiás hallgatók száma arányaiban nagyon nagy, és ők nem igényelnek általában külön segítséget, úgy gondoltuk, hogy most inkább az ép hallgatókat vonnánk be érzékenyítő tréningre.”

Az egyetem folytatni szeretné a hallgatók esélyegyenlőségének javítását, ezért elkészíttették a terveit egy akadálymentes mosdónak a D épületben.