Hírek

Értékelésre, összegzésre is alkalom volt a XX. Településföldrajzi Konferencia

2024. április 05., 21:24

Értékelésre, összegzésre is alkalom volt a XX. Településföldrajzi Konferencia, amit Bükön rendeztek. Egyre kevesebb a földrajztanár, olyannyira, hogy a közoktatásból eltűnhet önálló tantárgyként, azonban tudományos szinten találtak aktuális témákat a konferencia résztvevői.

Értékelésre, összegzésre is alkalom volt a XX. Településföldrajzi Konferencia

Az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, valamint a szombathelyi Településföldrajzi Tudományos Egyesület a házigazda Bük város önkormányzata támogatásával rendezte meg a XX. Településföldrajzi Konferenciát.

2004 óta adnak teret a földrajztudomány képviselőinek, hogy megvitassák az aktuális témákat, idén sok más mellett a törpefalvakról és a települési ökoszisztémáról is szólt előadás.

Csapó Tamás nyugalmazott egyetemi magántanár

„Sokan jöttek el a húsz év alatt, hál istennek sokan publikálnak, csak egyre kevesebb a hallgató, egyre kevesebb a doktorandusz, és egyre többen vagyunk egyre idősödő kollégák, tehát a tendencia itt is megvan. De kétségtelen dolog, hogy ez a konferencia, a kiadványunk az egyetlen ilyen Magyarországon, tehát nincs más településföldrajzi jellegű, ha azt veszem, akkor ez mindenképpen sikeres.”

A jubiláló tanácskozáson mind a négy, hazai földrajztudományi doktori iskola képviseltette magát.

Németh Sándor polgármester, Bük

„Több esetben az elmúlt 20 évben, illetve 12 alkalommal, amióta Bükön van, többször volt a turizmus is fókuszban és nagyon érdekes és értékes kutatások születtek akár konkrétan Bük vonatkozásában is.”

Szombathelyen már csak a tanárképzésben van földrajzoktatás, itt évente átlagosan hárman végeznek, ez is mutatja, hogy kevés az utánpótlás a tudományos életben, ezzel együtt a büki tanácskozást továbbra is megrendezik.