Hírek

Épül a város kilencedik bölcsődéje

2023. december 13., 19:10

Épül a város kilencedik bölcsődéje: már közművesítettek és tart a betonozás Szentkirályon. A leendő Szedreskert Bölcsőde igazi zöld intézmény lesz, napelemekkel, fűszerkerttel, magaságyásokkal. A tervek szerint jövő novemberben készül el. Sajtótájékoztatót tartottak a munkaterületen tegnap délután.

Épül a város kilencedik bölcsődéje

Elbontották a telken álló régi házakat, elkezdődött a Szedreskert Bölcsőde építése a szentkirályi templom szomszédságában.

Most betonoznak, ha az időjárás is engedi, január első napjaiban kezdődhet a falazás. A kivitelezőnek jövő november 15-ig kell kulcsrakészen átadnia az épületet.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"A sávalap elkészült, a betöltés vörös kaviccsal elkészült, az aljában az alap közművek már bent vannak. Ha az időjárás engedi, ezen a héten még betonoznak, a fogadószint elkészülhet, és onnantól a látványos rész jön, a fakazás. A kivitelező elmondása szerint már január 2-án nekiállnak falazni."

Óriási az igény a városban bölcsődei férőhelyekre. Különösen Szentkirályon, ahová sok kisgyermekes család költözött az elmúlt években, nekik sokat kell utazniuk a legközelebbi bölcsődéig, mondta a körzet képviselője. Eddig egy óvoda volt, nemsokára bővül a gyermekintézmény-hálózat a déli városrészen. Nemény András polgármester arról beszélt, hogy Szombathelynek minőségi bölcsődei ellátása van, 8 intézménybe 600 gyerek jár. Megragadták a lehetőséget, pályáztak, és 600 millió forintot sikerült nyerni a helyreállítási tervben. Három csoportban 40 gyermeket fogad majd a Szedreskert Bölcsőde, lesz tornaszoba, fejlesztő helyiségek, parkolók. Az épületet oldalról tornácosra tervezték, hogy illeszkedjen a kisvárosi miliőbe. Igazi zöld bölcsődét álmodtak.

Sebestyén Bianka - intézményvezető, Egyesített Bölcsődei Intézmény

"Arra gondoltunk, teremtsünk olyan környezetet, használjunk olyan építőanyagokat, energiákat, ami ezt megtámogatja. Ez lesz az első intézményünk, ami napelemmel fog működni. Az elrendezése, berendezése, az udvaron magaságyások lesznek, lesz kis fűszerkertünk.

Az értékőrzés fontos szempont: két terebélyes tiszafát meghagytak a telken. Itt állt a város első egyházi óvodája, a bontásnál megmentett téglákból emlékfalat húznak fel - mementóként -, tablókiállítást is terveznek, és helyrehozzák a régi kutat. A sajtótájékoztatón az is elhangzott: még a falak sem látszanak, de már van jelentkező az új bölcsődébe - ez is mutatja, mekkora az igény rá. A bölcsi tíz új munkahelyet teremt. A nyitást 2025 januárjára tervezik.